Tăgăduire (disclaimer)
Am văzut filmul la cinema în 3D. Nu prea sunt fan 3D pentru că imaginea este mai întunecată și obscură de multe ori și pierd ușor elemente din fundal. Pentru mine desenele Justice League au fost probabil legătura dintre copil și adolescent, asta pentru că tratau probleme reale ale societății și introduceau noțiuni de moralitate, pe care nu le mai găsisem decât la Spiderman, de genul „Cu puteri mari, vin responsabilități mari.” Deci ce scrie mai jos este părerea mea pur subiectivă. Dacă nu ai văzut filmul încă, poți să citești în continuare, nu dezvălui nimic.
Review
E clar că universul DC nu este încă la fel de popular în tărâmul cinematografic ca Marvel, dar face pași mari în direcția bună. Se pare că ascultă de criticile fanilor și schimbă lucrurile pe parcurs în bine. Aici fac o paralela între primele 2 filme cu Superman și noul lor film, Wonder Woman. Au renunțat la senzația de întunecat și sobru si observ că merg spre o noua direcție, mai veselă, păstrând stilul lor. Bineînțeles sunt doar 4 filme abia apărute (Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Suicide Squad (2016) și ăsta) dar e cel mai bun de până acum. Cu siguranță au ridicat ștacheta.
Primul Razboi Mondial
Toată acțiunea filmului se petrece pe vremea primului razboi mondial sau cum era cunoscut pe atunci Războiul cel Mare (războiul care o să opreasca toate războailele, pentru că nu știau că o sa fie un al doilea). Aparent are succes acest peisaj istoric, (vezi Battlefield 1) poate pentru că nu este la fel de mediatizat prin filme, seriale, jocuri și cărți de istorie ca cel de-al doilea Razboi Mondial.
Filmul ne transportă cu grijă din locații exotice ca insula de paradis Themyscira, în Imperiul Otoman, în Londra răvășită de razboi, pe Frontul de Vest. Totul pare familiar, pentru că nu ai cum să nu faci o paralelă cu Captain America. Sunt multe similitudini între cele 2 filme, dar nimic nu pare plagiat, totul e fresh cu elemente asemănatoare, ca scenografia războiului, un grup strâns de soldați din diferite părți ale lumii, un interes romantic ce nu poate dăinui până în prezent, și altele pe care o sa le indentifici ușor.
Femeia Minunată
Pentru că este un origin story, ni se explică toata istoria personajului principal de când era mică până ajunge să fie o prințesă războinică precum mama și surorile ei. Dacă te-ai uitat la Justice League când erai mai mic o să iți dai seama imediat cine e tatăl ei, cine e antagonistul filmului și scopul eroinei pe planetă, ce puteri are și ce metode de a îndoi oase de kaiser o să folosească. Pentru cei care au adormit ca mine la istorie, Kaiserul era fuhrer-ul primului război mondial. Filmul invocă și idei mai grandioase ale universului DC cum ar fi existența zeilor olimpici, originea oamenilor, aici o sa iți dai seama de paralela cu zeii nordici din Marvel, Diana fiind mai degrabă un Thor, cu povestea lui Captain America.
Umorul filmului este realizat mult mai bine ca în celelalte pelicule, și curge oarecum natural, pentru că actrița ce o joaca pe Wonder Woman Gal Galdot, este din Israel și are un accent ce o ajută enorm în film. Vedem primul ei contact cu civilizația modernă, cu bărbații, cu un penis și e ca si cum l-ai aduce pe Tarzan cu țâțe in Londra.
Acțiunea este realizată ca la carte, efectele sunt acolo unde trebuie. E musai de menționat că o sa vezi o grămadă de amazoane în fuste scurte în slow motion luptându-se, ceea ce nu strică niciodată. Bineînteles explozii, murica’ Diana rupe ursu’ la germani, salvează pe toată lumea, sau aproape pe toată lumea, e tot ce iți dorești de la un film cu supereroi.
Ideea poveștii e simplă, ușor de urmărit și digerat: Este război, ne trebuie pace, dar din cauza lu „ala rău” nu putem. Trebuie să îl caftim și după, totul o sa fie ok. Diana iși știe bine rolul și ce are de făcut și nu se lasă până nu duce la căpat misiunea. Bineînțeles că drumul e anevoios și trebuie să treaca peste niște obstacole fizice și emoționale. Este interesant tot parcursul ei pentru că acum, de fiecare dată când o să o vedem în viitoarele filme DC totul va avea mult mai mult sens, și nu o sa fim „wtf se întamplă” cum a fost apariția ei în Batman vs Superman.
Ce a scârțâit…
Partea care nu m-a încântat atât de mult a fost marea bătălie de la final. După gustul meu, au fost prea multe efecte speciale aruncate acolo, și au dat-o prea mult in sf. Știu că e un film cu supereroi, dar tot parcursul am simțit că totul ar fi real până la confruntarea finala cu antagonistul care m-a scos din transă. Nu zic că a fost nașpa, dar puțin prea mult pentru mine. Oricum, restul filmului m-a încântat mult prea mult încât să îmi strice dispoziția micile părți pe care nu le-am savurat.
Când mai apar filme DC?
DC e pus și el pe treabă și are ambiții mari ca fratele geamăn dar mai harnic de la Marvel. În anii următori o să apară din ce în ce mai multe filme legate între ele ce o sa închege cumva toți eroii și antagoniștii pe care o să ii observi în scena de deschidere a filmului. Peliculele confirmate pentru urmatorii ani sunt:
- Justice League (2017)
- Aquaman (2018)
- Shazam (2019)
- Cyborg (2020)
Concluzia:
Recomand tuturor să îl vadă, mai ales dacă ești fan Justise League și mai ales dacă ești feministă și te-ai plictisit de filmele unde masculul salvează femela neajutorată. Eu m-am simțit bine, filmul m-a binedispus și m-a încărcat cu o poftă să revăd desenele din copilărie. Nu e cel mai bun film cu supereroi, dar cu siguranță e cel mai bun din universul DC de până acum.
Verdict final: 80 de ioni
Pentru că m-a surprins plăcut și a reușit să îndrepte viziunea audienței asupra filmelor ce va să vie în acest univers a celor de la DC plin de „wander”.
Ce zici?