Tu știai că există o cetate la 10 km de Galați?

De : Ion

La inițiativa lui Nelu, un prieten bun pasionat de ciclism, ne-am mobilizat o mană de oameni să mergem cu bicicletele până la cetatea Dinogeția. „Sunt cam 10 km (ne-a spus Nelu încrezător), îi facem în 40 de minute”. Știam de existența unei cetăți, dar nu fusesem niciodată.

Calătoria a fost super, dar abia când am ajuns acolo mi-am dat seama de ignoranța mea. Galațiul are o cetate antică, la doar 10 km de oraș, da știu că e în județul Tulcea. De ce nu am fost niciodată acolo? De ce nu am auzit în școală la ora de istorie, sau geografie?

Recent, cei de la Bitdefender au lansat o aplicație faină, numită Drumul Cetăților unde poți vizita o parte din cetățile României, bineînțeles Dinogeția nu e pe hartă, și de ce ar fi? Când ajungi acolo, realizezi că e un morman mare de pământ cu câteva pietre pe el. Ultima restaurare serioasă s-a făcut în 1947, după cum scrie pe un flyer pe care l-am achizitionat de la ultimul străjer al acelei cetăți, care iși petrece veacurile împreună cu un cățel mic și curios din fire.

Deja nu mai are rost să îmi exprim și eu părerea cu privire la neputința autorităților și la lipsa de respect față de istorie, sunt sigur că și tu simți la fel ca mine. Bine că se construiește o mega-mănăstire lângă, că ducem lipsă. Am încercat să privesc partea pozitivă. Măcar e liniște și frumos. Peisajul e superb. Se vede Galațiul de pe ruinele cetății, te simți ciudat știind că acum multe secole, acea movilă de pământ cu pietre era singurul loc civilizat din zonă, (aveau băi, lucru care încă mai lipsește în unele sate), acum e îngropată (la propriu) în istorie.

Pe flyer, (care este scris in engleză, pentru că sunt mulți turiști străini) scrie că majoritatea artefactelor gasite în 1939 le putem găsi la muzee din București, Tulcea și Constanța. Acum trebuie să mă duc în 3 orașe diferite să văd ce au descoperit acolo, nu de alta dar nu găsesc nici măcar poze pe net.

poza-1-min

Indiferent de starea cetății te invit cu entuziasm să te duci, e superb, și chiar dacă nu îți place istoria, ies niște selfiuri de numa numa.

Informații despre istoria vagă a cetății le găsiți pe net, cât despre excursia noastră, fratele Pană și fratele Porto au scris câte un articol. Fratele Porto a făcut și un filmuleț: Enjoy!

Comentarii ( 2 )

    1. Ion

      Mulțumesc frumos dar toate creditele se duc la Munteanu Bogdan! 😀

Ce zici?