The Meg, filmul cu chinezi si rechini – Review-ul lui Ion

De : Ion

Tăgăduire (disclaimer)

Am vazut The Meg, nepotul lui Jaws la Cinema City Galați. Un film pe care nu îl așteptă nimeni și al cărui merit este că învață lumea că acum 2 milioane de ani, megalodonul, specia cea mai mare de rechin EVER a dispărut … sau așa crede toată lumea. Ai grijă că urmează spoilere!

Deja nu mai este un secret că Hollywood scoate filme pe bandă rulantă pentru publicul chinez. Până la urmă e un business ca oricare altul și se duce spre piața cu cea mai mare audiență și cu cei mai mulți bani. Cum îți dai seama de asta? Simplu. Te-ai întrebat de ce majoritatea filmelor blockbuster sunt de proastă calitate când vine vorba de firul narativ și ți se pare ca e al naibii de predictibil și ai sentimentul că l-ai mai văzut de o mie de ori doar că sunt câțiva actori diferiți?

Asta se întâmplă pentru că publicul chinez este la nivelul ăla, la care filmele americane sunt încet, încet permise și pentru ei este o experiență nouă. Nu au asimilat și digerat încă complexitatea filmelor cu care suntem obișnuiți. La fel eram și noi în anii ’90, gândește-te cum a fost pentru tine să vezi pentru prima dată filmele cu adolescenți gen American Pie sau How High? Sublim, incredibil, te-a marcat, te gândești cu nostalgie la ele … ei bine, pentru americani filmele astea erau deja clișee, pentru că ei au mai văzut acest gen de o mie de ori înainte.

Review

The Meg nu face excepție, este un clișeu de la început până la sfârșit. Firul narativ urmărește tipologia poveștii eroului arhetipic. Jason Statham, ne este prezentat ca un scafandru oarecare într-o misiune de salvare. Bineînțeles că misiunea se termină prost și îl lasă pe faimosul actor englez traumatizat și exilat. Apare oportunitatea de a-și spăla păcatele și profită de ocazie să ajute alți oameni și să își reabiliteze reputația. Antagonistul, un rechin preistoric de 20 de metri încearcă în tot filmul să îl mănânce. Jason, exact cum bănuiai de la început, !!!!SPOILER!!!! ajunge să omoare rechinul cu un cuțit și o rangă în ochi.

Mda.. și cam ăsta e filmul. Nu zic că e prost, chiar deloc, este foarte bine regizat și editat. Are toate ingredinentele pentru un film de succes. Eroul este un actor foarte bun, aghiotanții lui urmaresc și ei diversitatea stupidă și forțată a corectitudinii politice din ziua de azi: negrul care face glume, mexicanul prieten de nădejde, fata hacker, un japonez care se sacrifică pentru prieteni, un alb gras numai bun de aruncat la rechin, un miliardar caucazian nesimțit, doctorița bună dar chinezoaică și mulți alții care nu merită menționați.

Rechinul pare realist, baza unde stau pare realistă, totul pare realist, mai puțin coaiele lui Statham care sare în apă cu un megalodon doar ca să îi pună un GPS pe el. DA, nici măcar să îl omoare sau să salveze pe cineva. Adică îl omoară în final, dar până acolo cei 2 se întâlnesc în apă de câteva ori.

Până aici filmul pare ca l-am mai văzut de o mie de ori.

Ce nu am mai văzut

Forțarea unei încleștări romantice între Statham și doctorița cu ochi oblici. Poate sunt eu rasist, anti-progresism sau poate nu sunt obișnuit să văd în filme combinații exotice. Ciudat este că nu se pupă cei 2, ba chiar și fosta lui soție e acolo. Da, e foarte ciudată treaba. Se vede că e forțat și nu există nicio chimie, totul e un cluster fuck în departamentul ăsta.

Locația acțiunii filmului. De obicei toate relele se întâmplă in SUA sau într-un loc unde toată lumea vorbește engleză. În filmul asta totul se întâmplă în Shanghai și prin împrejurimi. Auzi mai multă chineză ca în oricare alt film recent care îți trece prin minte. E un plus la argumentul că acest film a fost făcut cu predilecție pentru publicul chinez.

Concluzie

The Meg este un film decent, un film bunicel. Este exact ceea ce crezi, nu se preface sau pretinde să fie altceva. Apreciez acest aspect. Jason Statham trece pe lista lui de victime un megalodon. Se vedem cu ce creatură se mai bate The Rock acum. O să mă gândesc la rechini când o să intru urmatoarea dată în apa dar o să îmi iau o rangă cu mine, just in case.

Efecte: 78 de ioni – Meg nu a mâncat destui chinezi

Firul narativ: 50 de ioni – Pentru ca e un clișeu

Personaje principale: 70 de ioni – Statham ține filmul pe umerii lui sau mai degrabă pe cele 8 pătrățele de la abdomen.

Personaj negativ: 52 de ioni – E un rechin flămând cu o afinitate pentru submarine

Verdict final: 63 de ioni 

Ce zici?