Tata la gemene – jurnal

De : Ion

Doresc să fac o serie de articole în care să documentez metamorfoza mea din capăt de arbore genealogic în ramură nouă de lăstari. Voi scrie experiența mea subiectivă dar voi detalia și costuri, medici, resurse.

Zilele astea au fost o supă de emoții și nu prea am avut timp să gândesc, de fapt nu prea am avut timp să nimic. Scriu acum cât am prins o sesiune de somn a fetelor să pot să descarc prin ce trec dar și să ajut cum pot alți viitori tați.

1. Așteptarea

Cele 2 liniuțe de pe testul de sarcină m-au dus instant cu gândul la covid, iar șocul inițial a fost asemănător. După șoc, prima mea reacție a fost o bucurie tâmpă urmată de o avalanșă de gânduri și anxietate. Apropo, testul nu zice numărul de copii.

După o scurtă documentare afli că sarcina durează 40 de săptămâni, și este impărțită în 3 trimestre. Mai afli că, dacă soția are ghinion, trimestrul 1 va fi plin de grețuri și vărsături, trimestrul 2 de valuri hormonale iar trimestrul 3 va fi din ce în ce mai greu din rațiuni de masă moleculară.

Partea bună este că ai 30 și ceva de săptămâni să te pregătești, să te documentezi și să îți pui o ordine în gânduri. Sfatul meu este să nu iei nicio decizie majoră, nicio cumpărătură până prin trimestrul 3 (cu excepția unui deal irezistibil).

Gemene

Afli la primul consult ginecologic câte ovule sunt. Când am auzit prima dată, tot ce am putut să zic a fost o glumă proastă „macar avem piese de rezervă pentru cel mai deștept”. Atât m-a dus capul, așa fac eu față anxietății, prin glume proaste.

M-am obișnuit rapid cu ideea și am trecut la documentare. Mi-am luat 2 cărți (cartea 1; cartea 2) pe care nu le-am citit. Am ascultat câteva podcasturi și tot ce am reținut este: o să fie greu.

Sexul poți să îl afli la morfologie în săptămânile 14-16, sau să faci un test Veragene prin săptămâna 11 unde mai afli și dacă progenitura ta este predispusă la diverse boli.

2. Costuri

Înainte de copii, sunt câteva categorii mari de costuri ușor de anticipat. O să îți zic cum a fost la noi, dar ține minte că nicio sarcină nu e la fel și în plus la noi detaliul ăsta minor de „gemeni” a cântărit destul de mult.

Consultații la medic – 8.829 lei

Am plecat la drum cu Medicul Andoniu Cristinel de la Medlife. E un profesionist, un om empatic, a oferit sfaturi excelente și un tratament bun. Era de treabă că de multe ori nu ne taxa pentru consultație gemelară (care e mai scumpă).

Minusul ar fi faptul că spre final de sarcină (săpt 30) ne-a dat o informație pe care aș fi apreciat-o mai pe la început: faptul că spitalele din provincie sunt slab echipate să gestioneze copii prematuri. Gemenii au un risc mult mai mare să fie născuți prematuri din considerente imobiliare și el nu își dorește să își asume nimic. Ne-a recomandat subit să luăm calea Bucureștiului. Un ultim detaliu ar fi că este medic de excelență și trebuie să plătești fiecare consultație chiar dacă ai abonament.

După această sperietură, disperați, ne-am reorientat rapid și am ajuns la București, maternitatea Giulești, la Medicul Comandașu Diana, care a avut cea mai mare grijă de noi și cu ajutorul căreia, acum avem 2 sarmale de fete minunate. Nu sunt în măsura să zic dacă au fost condiții sau nu, cum s-au purtat medicii și asistentele la spital pentru că e o doză de subiectivism mare. Conform soției, totul a decurs bine.

Pe lângă costul consultațiilor, ptr noi au fost și 3 săptamăni de cazare în București plus mâncare.

Singura mea contribuție a fost să duc mâncare și schimburi la spital, să iau certificatele de naștere de la Starea Civilă sector 6 și să îmi rod unghiile de stres, în rest tot meritul este al Mihaelei. De fapt tot meritul sarcinii. A făcut și face față eroic la tot, mult mai bine decât mine. Ar trebui să primească o medalie sau ceva recunoaștere națională pentru tot la ce și-a supus trupul și psihicul. Ea și toate mamele. Este adevărat că până nu ești în miezul problemei, nu înțelegi tot ce implică o sarcină.

Medicamente – 5.592 lei

Nu are rost să detaliez schema medicală pentru că diferă de la persoană la persoană dar suma de mai sus reprezintă medicamente și suplimente prescrise de medic în lunile de sarcină până la naștere.

Așa arată ambalajele de la toate medicamentele luate în timpul sarcinii

3. Terminologie

Odată intrat în lumea asta o să înveți cuvinte noi ca:

  • Aleză – este o covertură subțire din material impermeabil pe care o pui sub copil când îl schimbi ca în cazul în care se decide să planteze bomba să fie protejată suprafața pe care efectuezi operațiunea.
  • Muselină – o carpă sub formă pătrată, bună la orice, de la înfășat copilul în burito, la șters laptele de la gură șau de protejat umărul tău când râgâi bebelul.
  • Tetină – e moțul din plastic de la biberon care poate fi cu flux mai lent sau mai rapid.
  • Colici – sunt niște gaze pe care le au copii și de la care plâng necontrolat de prin săpt. 3 până la un apogeu prin săpt. 4-6. E diferit la fiecare copil, poate nici să nu aibă dacă ești norocos.
  • Concediu maternal, post natal, pre natal – Legal, mama are 126 zile lucrătoare pe care și le împarte cum vrea înainte și după sarcină în funcție de cât de mult dorește să muncească în timpul sarcinii, dar minim 42 sunt obligatorii după naștere. Mama primește 85% din salariu pe această perioadă.
  • Concediu creștere copil – După expirarea concediului de maternitate, unul din părinte poate beneficia de un concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani (mai exact, 1 an și 10 luni).
  • Risc maternal – Medicul decide dacă sarcina prezintă anumite riscuri și poate acorda concediu de risc maternal.
  • Luna tatălui – Este o perioadă de până la 2 luni la finalul concediului de creștere copil unde tatăl poate sta acasă cu copilul cât mama se reacomodează cu viața în câmpul muncii.
  • Indemnizație de creștere copil – sunt banii pe care părintele care intră în concediu creștere copil îi primește. Ei sunt 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1314 lei iar cuantumul maxim este de 8500 lei.
  • Indemnizație nou născut – E un semn de apreciere din partea urbei din care faci parte pentru că ai adus un cetățean viitor plătitor de taxe și impozite pe lume. Valoarea este de 1000 de lei în Galați. În București spre exemplu este 2500 lei.
  • Alocație copil – Sunt banii pe care îi ia capilul lunar pentru că există. Fiecare copil ia 630 lei primii 2 ani ca mai apoi de la 2 la 18 ani primesc 256 lei.
  • Colostru – primele mese de lapte din țâță se numesc colostru. Au o culoare portocalie și e cam cel mai hrănitor lucru posibil pentru copii.
  • Formulă – este laptele praf cu care se hrănesc copii mici în lipsă de/împreuna cu laptele matern;
  • Lapte matern – laptele din țâță;
  • Scoică – este dispozitivul de transportat copii mici în mașină. Este foarte importanat să cumperi o scoică omologată. Sunt multe care pretind că sunt dar nu sunt;
  • Landou – este pătuțul pe care îl montezi la căruț în care o să plimbi copilul în primele 6 luni de viață
  • Curs de puericultură – e un curs de cum să ai grijă de copil, la finalul căruia primești un certificat cu care poți să beneficiezi de câteva zile libere extra de la angajator în primele zile de viață ale copilului.
  • Ecografia morfologică – Morfologia este un set de analize și examinări efectuate cu scopul de a evalua starea de sănătate a fătului și de a identifica posibile anomalii sau complicații. Se face câte una în fiecare trimestru de sarcină;
  • Test dublu de sarcină – este screening-ul biochimic din trimestrul I de sarcină, care evaluează riscul de a avea un copil cu anumite afecțiuni cromozomiale, precum sindromul Down;
  • Test triplu de sarcină – la fel ca testul dublu, doar că se face între săptămânile 15 și 20 de sarcină. Dacă faci testul Veragene nu mai e nevoie de astea.

5. Surse de informare și sfaturi

Medicul de familie, medicul ginecolog, medicul pediatru. De la medici, aveți cea mai mare șansă să primiți informații pertinente și de actualitate. Altă resursă bună sunt prietenii care au deja copil mic, pentru că înțeleg prin ce treci. Ia totuși toate sfaturile cu un grăunte de sare pentru că experiențele diferă și mereu există riscul să primești un sfat greșit sau care nu mai este de actualitate sau care pur și simplu nu ți se aplică ție.

Altă sursă sunt cartile populare, și articolele medicale verificate. Ignoră articolele random de pe internet, inclusiv ăsta. Nu lua de bun nimic, verifică fiecare informație din cel puțin 2 surse credibile.

Cea mai de neîncredere sursă de informații sunt oamenii care nu au copii sau oamenii care au copii mari deja. Chiar dacă au cele mai bune intenții, din simplul motiv că lucrurile evoluează și ce era considerată practică bună acum câțiva ani, acum e cel mai probabil contraindicat. Țin să amintesc că pentru ani buni, fumatul era considerat sănatos și incurajat de medici.

O prietena ne-a spus că atunci când cineva îți dă un sfat cu care nu ești de acord să spui urmatoarea frază. „Organizația Mondială a Sănătății recomandă …”.

4. Lucruri folositoare de luat în timpul sarcinii

Lista mea e 100% subiectivă. Nu o să se preteze tot pentru tine, dar măcar îți faci o idee și poate te inspir:

  • Pătuț de dormit – Orice e bun. Contează doar să nu fie nimic în pătuț când bebeii dorm în el.
  • Cărucior – Am căutat ceva la mana a 2-a și am gasit pe OLX unul care in mod normal costă cât o Dacie dar l-am luat cu 1000 lei.
  • Scutece – Am făcut stocul doar pentru o lună de la Huggies. Toți prietenii cu copii ne-au recomandat brandul ăsta.
  • Aleze – Am luat doar câteva să fie.
  • Hăinuțe – Nu am cumpărat multe haine. Am primit o tonă (și nu exagerez) de haine de la prieteni și rude. Sunt grupuri de mămici pe facebook de unde a prins Mihaela niște deal-uri bune. De recomandat este să nu cumperi mai nimic nou pentru că oricum bebeii poartă de maxim 2-3 ori hainele după care cresc repede.
  • Jucărele – E ca la pisici, nu are rost să cumperi nimic nou, cel mai probabil o să i se pară mult mai amuzant un pet decât nush ce zorzonea cu lumini. La fel, caută pe grupuri de mămici ptr că o să crească repede și o să se plictisească repede de ele.
  • Servețele umede speciale – Eu am luat Huggies cu 99% apă.
  • Șampon ptr copii – de la Bioderma.
  • Detergent ptr copii – Ca să speli hainele copiilor separat de ale tale. Am luat de la Lovela.

Cam astea sunt esența. Mai sunt și altele dar o să îți spună și medicul, iar restul de lucruri o să le iei pe parcus în funcție de nevoi.

După naștere

Rezerv capitolul ăsta pentru un alt articol pentru ca sunt multe de detaliat. Pot spune că trec prin cea mai grea, solicitantă, confuză, dar și minunată perioadă a vieții mele. Doresc somn la toată lumea!

Ce zici?