Târg de Crăciun în Basel, Elveția

De : Ion

Până acum, Brașov fusese cel mai drăguț târg de Crăciun la care am fost. Acum, după o călătorie de o săptămână în Basel și câteva orașe din împrejurime, pot spune că am luat parte la destule târguri de Crăciun și am luat la bord destul glühwein încât să îi pot face un top.

Am ales orașul Basel, situat în nord-vestul Elveției datorită faptului că găzduiește unul dintre cele mai pitorești și festive piețe de Crăciun din lume. În fiecare an, orașul se transformă într-un tărâm de iarnă, cu lumini sclipitoare, decorațiuni festive și mult glühwein (vin fiert) în cănuțe drăguțe.

Ce e de făcut în târgul de Crăciun din Basel?

Piața de Crăciun din Basel, cunoscută sub numele de „Basler Weihnachtsmarkt”, are loc în inima orașului vechi, în piațele Barfüsserplatz și Münsterplatz. Aici, am navigat prin diverse tarabe care vindeau artizanat tradițional elvețian de Crăciun, precum ornamente din lemn, fularuri tricotate manual și decorațiuni festive.

Pentru mine, punctul forte ale pieței de Crăciun din Basel a fost mâncarea și băutura. Am băgat cârnați de tot felul inclusiv unul fondue unde un carnat este bagat într-o pâine plină de brânză topita peste care s-a pus mai multa brânză topită. Pe lângă prezzeli, cartofi prăjiți, ciocolată, foietaje, popcorn și alte bunătățuri, cănile de glühwein au fost cam cel mai bun lucru pentru mâinile și suflete noaste înghețate.

Cât ne-a costat tot (2 pers.):

  • Drum Galati – Aeroport: 55 euro
  • Cazare o noapte in Bucuresti: 33 euro
  • Bilete avion dus-întors: 347 euro
  • Cazare 7 nopți în Saint-Louis: 424 euro
  • Roaming: 38 euro (am abonament la Yoxo și Elveția nu este in SEE, a trebuit să iau 2 opțiuni de 80 de lei și una de 25 de lei ptr SEE )
  • Bilete transport (tren, tranvai, autobuz): 227 euro
  • Mâncare, street food, cafele, bere …: 641 euro
  • Suveniruri: 32 euro

Total: 1797 euro

Elveția este super scumpă și nu prea ne-am făcut de cap dar ne-am plimbat de am dat contorul de pași din telefon peste cap. Este foarte frumos centrul Basel cu oameni incredibil de respectuoși. Totul pare bine pus la punct și își merită reputația de precizie elvețiană.

Pentru că Basel este situat la granița cu Germania și Franța și am avut destul de multe zile la dispoziție, ne-am decis să vedem și alte orașe din apropiere, toate accesibile cu trenul:

Zurrich – Elveția

Alt oraș elvețian care m-a impresionat. Nu am stat mult pe aici dar pot spune că au niște străduțe foarte simpatice unde lejer te pierzi o zi intreagă și niște magazine unde cu greu te abții să nu intri.

Freiburg – Germania

Probabil cea mai plăcută surpriză din toata excursia a fost acest oraș din Germania, situat la marginea Padurii Negre. Atmosfera era minunată, târgul de Crăciun era mare și plin de bunătățuri. Aici am găsit niște cârnați incredibili și probabil cel mai bun lucru pe care l-am mancat: raclette (un preparat de brânză îndulcită servit cu cartofi).

Mulhouse – Franța

Acest orășel mic din Franța nu oferă foarte multe însă în centru am găsit un târg mic de Crăciun unde am încercat choucroute, (un preparat tradițional din Alsacia) un fel de varză călită cu cârnat. Atenție însă că îți umple rezervorul cu pârțuri.

Colmar – Franța

Este locul care m-a impresionat vizual cel mai tare. Casele în stil medieval din centrul vechi par din turtă dulce și se îmbină perfect cu atmosfera de Crăciun. Aici am făcut capatul la vin chaud. Am mâncat pentru prima data supă de ceapă și mi-a plăcut enorm. Boghiu a încercat escargot și am furat și eu unu de la el și ne-a plăcut … cred.

Părți bune:

  • În Bazel am avut acces facil (datorită Schengen) la 3 țări, 3 culturi diferite.
  • Pentru ca am nimerit odată cu campionatul mondial am reușit să văd 2 meciuri ale Franței printre francezi și a fost o super experiență.
  • Bunul simț și civilizația este la cel mai înalt nivel.
  • O rețea foarte bine pusă la punct de transport în comun.
  • Nu am mai simțit de muult timp spiritul Crăciunului așa de intens.
  • Street food de nota 10.
  • Pentru că e la granița între 3 țări, am găsit cazare mai ieftină și mai drăguță în Franța în orășelul Saint-Louis unde este și aeroportul.

Părți mai puțin bune:

  • Prețurile mari. Știam dinainte în ce ne băgăm dar când ești acolo, tot iese romanu’ din tine și zice în gând „Pai la mine acasă dau 5 de lei pe vin fiert și aici … bla bla „ știi cum e …
  • Francezii nu prea știu engleză dar noroc că știu eu: „oui” și „nous avons prepare pour aujourd’hui”
  • Atât, nu am în rest absolut niciun reproș.

Concluzia

Mă bucur foarte mult că am trăit experiența asta și cu siguranță o sa mai vin in Elveția și pentru Alpi. Mă bucur că am fost într-un grup de prieteni și pe lângă experiențele din orașe am reușit să golim niște sticle de vin seara la o vorbă și un raclette.

Ce zici?