Știi diferența dintre Crăciun și Crăciun pe rit vechi?

De : Ion

Diferența dintre Crăciunul Clasic și Crăciun pe rit vechi este ritualul dacic unde se sacrifică porci mistreți fără e-uri în loc de porci domestici cu pesta porcină. Glumesc, nu este nicio diferență, cel puțin nu una de credință. Totul ține de calendar.

Acum vreo 2000 de ani, egiptenii, băieți deștepți, funcționau după un calendar blanao, aproape perfect, de 365 de zile și 6 ore iar la sărăciile de romani era de doar 355 de zile. Iulius Cezar, proaspăt boss la el în Roma, a văzut că ăștia știu ei ce știu și a făcut ca Apple cu Samsung și a prezentat calendarul ca fiind ideea lui genială, spunându-i „iCalendar” sau cum îl știa toată lumea, sub numele de Calendarul Iulian.

Problema e că iCalendar nu era 100% perfect, planeta făcând un tur de soare în 365 zile, 5 ore, 43 minute și 46 secunde de unde reies
11 minute și 14 secunde diferență la fiecare an. Nu e mare diferența, dar după câteva sute de ani, minutele alea se tot adunau, ajungându-se după
330 de ani la o diferență de trei zile.

Abia pe 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea, Gogu cum îi spuneau prietenii, și-a dat seama de diferență, a corectat și a tăiat pur și simplu 10 zile din calendar, 5 octombrie devenind 14 octombrie. De atunci, aplicația preferată a oamenilor a devenit calendarul Gregorian sau stilul nou.

De aici și Crăciunul pe rit vechi, adică după iCalendar-ul lui Cezar, puțin revizuitStai liniștit că nici calendarul lui Gogu nu e perfect. Tot este o diferență mică mică de 24 de ore cam la 3500 de ani. Dar până să ne deranjeze treaba asta, mai e mult.

Deci,

Oricum ai sărbători Crăciunul, nu prea contează, nu știe nimeni cu exactitate când s-a născut Cristi. Până se inventează mașina timpului să știm siguri, o să tot avem Crăciun și Crăciun pe rit vechi.

Acum ai aflat o chestie nouă, sau știai deja și ți-ai pierdut câteva minute din viață degeaba citind articolul ăsta.

Ce zici?