Spiderman Homecoming – Review-ul lui Ion

De : Ion

Tăgăduire (disclaimer)

Am văzut filmul la Cinema City in 3D. Urăsc 3D, și tu la fel, pariez. Am intrat în sală cu multe prejudecăți și așteptări, pentru că imprimat în mintea mea undeva Spiderman a fost și va fi mereu Tobey Maguire. Andrew Garfield a făcut și el o treaba bună, dar a lasăt mult de dorit. Fară să o mai lungim, poți să citești în continuare, spoilărometrul e pe verde deci nu iți stric nimic.

Review

Tom Holland este actorul ales sa fie noul om păianjen din universul Marvel. Pentru cine nu știe, faimosul supererou este împărțit de 3 mari studiouri: Marvel, Sony și Disney. Sony ține cu dinții de ani buni de adolescentul nostru mușcat de o arahnidă iradiată și face tone de bani de pe urma lui. Dar, pentru că există minuni și fanii cer asta de câțiva ani buni, iar ultimele lor 2 filme nu au fost foarte reușite, cei de la Marvel au făcut un deal, unde îl pot folosi pe păianjen în universul lor, dar toți banii se duc la Sony. Sună ciudat, devine și mai ciudat, dar dacă vrei mai multe detalii uită-te aici.

Parcă l-am mai văzut…

Dacă mai ții minte, omul păianjen a apărut prima dată în Captain America: Civil War. Nu a stat mult pe sticlă, dar a avut o intervenție foarte mișto. Cel mai probabil au testat apele să vadă ce prinde și ce nu ca să nu o dea în bară cu supervedeta lor.

Trailerele și toate posterele filmului sunt puțin înșelătoare și e de bine. Îl tot arată pe Tony Stark (Iron Man), dar el nu va avea un rol atât de mare în film pe cât ai crede. De ce e bine? Pentru că nu vreau să văd tot filmul din trailer. Au fost multe surprize plăcute și trailer-ul nu mi-a stricat decât scena cu feribotul, să zicem că e acceptabil. O să urăsc când o să mă uit la Thor în toamnă și o să îl văd pe Hulk. Știu că e modul lor de a aduce lumea la cinema și de a stârni curiozitatea. Dar acum anticipez ce o să se întample în 20% din film. De aceea urăsc trailerele. Încă un lucru bun, câteva scene din trailer nu apar în film, ceea ce e și mai bine. Este ca și cum trailer-ul este extensia filmului, nu un sumar din el.

Spiderman Homecoming nu ar trebui comparat cu celelalte adaptări din mai multe motive. Unul din ele este că acest film are un întreg arsenal de alte filme care îl leagă, il ajută, îi îmbogățesc povestea. Dacă te-ai uita doar la el fără să știi de existența celorlalte filme, ai fi confuz și ți-ai pune o mulțime de întrebări. Asta se întâmplă când oameni cu pasiune pentru ce fac și care stiu la ce se încumetă se ocupă de astfel de filme. Lucrurile ies bine.

Ce a fost bine:

Filmul a avut toate ingredientele de succes pentru un film cu supereroi de la Marvel. A avut umor din plin. Antagoniști foarte buni care complementau perfect eroul nostru. Efecte speciale superbe, cred și eu, la ce buget au. Povestea mare cu Thanos și The Avengers se desfășoară undeva subtil în fundal în timp ce păianjenul iși descoperă și dezvoltă propria lui linie narativă. Ne mai sunt promise cel puțin 2 filme cu el, plus cei de la Sony ne anunță că vor face niște spin off-uri într-un univers separat al lor care nu are legătură cu marea poveste spusa de Marvel, dar unde vom găsi tot felul de personaje negative. Au anunțat deja primul lor film,Venom așteptat să apară undeva la finalul lui 2018 în rolul principal fiind Tom Hardy.

Mătușa May, dacă o mai ții minte din Civil War, e cu siguranță o parte *caugh* reușită a filmului. Nu face mai nimic, dar nu strică cu nimic apariția ei pe ecran.

Ce a scârțâit…

Hmm, nu multe chestii au fost nașpa. A fost poate prea inocent pentru mine. M-am simțit ca un adult la cinema care privește cum un erou din copilărie apare pe ecran, dar nu prea am empatizat cu el, nu era pentru mine. Probabil de aceea am o nostalgie pentru filmele cu Tobey Maguire. În ele se concentrau mai mult pe dilema lui Peter Parker vs puterile lui, care îl împiedicau să fie un licean normal, să fie îndrăgostit, mai era și moartea unchiului, laitmotive importante din existența Omului păianjen, care nu au fost explorate, încă. Probabil o vor face în viitoarele filme. De aceea am spus mai sus că nu pot compara peliculele între ele. Fac parte din ere diferite, au farmecul lor unic.

Când mai apar filme Marvel?

Marvel a început de mult faza a 3-a de derulare a filmelor, de la Captain America: Civil War (2016). Planul lor ambițios a început in 2008 cu Iron Man și nu se știe exact când și cum se va termina dar până acum știm sigur că ne vom strica ochii la 3D pe urmatoarele pelicule:

  • Thor: Ragnarok (2017)
  • Black Panther (2018)
  • Avengers: Infinity War (2018)
  • Ant-Man and the Wasp (2018)
  • Captain Marvel (2019)
  • Untitled Avengers film (2019)
  • Untitled Spider-Man: Homecoming sequel (2019)
  • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (TBA)

Concluzia:

Este un film foarte bun dar probabil peste câteva filme Marvel nici nu o să iți mai aduci aminte de el, cum a fost cu Thor 2 sau Iron Man 3. Nici nu mai știi ce se întampla atunci, nici eu. Se merită să iți dai banii pe bilet, o să te simți bine.

Dar pentru mine cel mai bun film cu Omul paianjen va ramane Spiderman 2 (2004). Bineînțeles undeva deasupra filmelor va fi mereu seria animată din 1994.

Efecte: 99 de ioni – nu am nicio obiecție

Storyline: 83 de ioni – pentru prea multe scene din liceu

Personaj principal: 75 de ioni – joacă bine puștiul dar încă nu înțelege personajul 100%

Personaj negativ: 86 de ioni – Michael Keaton, o alegere desăvârșită

Verdict final: 86 de ioni

Ce zici?