Solo – Review-ul lui Ion

De : Ion

Tăgăduire (disclaimer)

Solo: a Star Wars Story este primul film Star Wars care apare primăvara și nu iarna ca celelalte. Cea mai nașpa parte este că trebuie să aștept mai mult de un an să văd următorul episod. E cum spunea un prieten: un serial cu un episod pe an.  Stai liniștit, ce scrie mai jos e fară spoilere.

Review

Înainte să intru în cinematograf, m-am documentat și elita cinefilă spune că filmul este „meeh”, că lasă de dorit, că nu e cel mai prost dar nici cel mai bun. Au găsit și un joculeț de cuvinte: „Cel mai bun film de la The Las Jedi încoace”. Țin să îi contrazic. Filmul a fost foarte bun, clar nu am cum să le compar cu celelalte. Mie mi se pare că are propriul stil robust și îndrăzneț ca spiritul personajului principal, Han. Întradevăr dă cu bâta în gard cu unele aspecte cum ar fi personajul Emiliei Clarke. Sincer nu a fost cea mai inspirată alegere dar se străduiește destul de bine să își ducă până la capăt rolul. Poate pentru că toată lumea din sală zicea: uite-o pe Daenerys.

Alden Ehrenreich nu încearcă să îl imite pe Harrison Ford, mai degrabă construiește o altă personalitate cu elemente asemănătoare originalului Solo. Child Gambrino (Donal Glover) face o treabă excelentă și este probabil cel mai bun actor din film cu Woody Harrelson la distanță mică.

Jobul de răufăcător este împărțit în filmul ăsta de mai multe personaje. Imperiul pe de o parte, sărăcia ca problemă socială galactică, un gangster cu cicatrici pe față, niște jefuitori, o șopârlă intergalactică. Toate la un loc încearcă să îl doboare pe Solo dar cu toții știm în ce film moare.

Acțiunea filmului are loc între episodul III și IV. E pe vremea tumultoasă a imperiului care acaparează toată galaxia. Colac peste pupăză, sindicate ale crimei fac tot ce pot ca atmosfera de la început să pară depresivă și fără speranță. Rebeliunea încă este un vis dar flicăriri de lumină încep să apară. Filmul are multe referințe la episoadele anterioare și bineînțeles că dau mai multe detalii la chestii la care doar se făceau referiri în trilogia inițială cum ar fi the kessel run. Ups, asta e un spoiler minor.

Concluzie

Solo nu m-a făcut să tresar din scaun sau să mă simt ca un copil care își revede eroii, ci mai degrabă ca o completare la bucăți lipsă din puzzle-ul de poveste care este universul Star Wars. Ca un fanatic Star Wars, mi-a făcut plăcere să explorez fiecare părticică din univers prezentată. Îl recomand cu mare căldură, este un film arogant de bun.

Efecte: 98 de ioni – Le-aș fi dat 100 dar tot insistă cu căcatul de 3D care îmi strică ochii.

Firul narativ: 88 de ioni – Povestea e bună dar știi cum se termină.

Personaje principale: 74 de ioni – Nu am nimic cu Dany dar nu era chiar ce trebuia.

Personaj negativ: 78 de ioni – Nu este bine definit personajul negativ.

Verdict final: 84 de ioni 

 

Ce zici?