Praga, ce poți face în 48 de ore

De : Ion

Praga este un loc magic și are o energie specială pe care nu o pot descrie în cuvinte. Toți prietenii care au fost mi-au spus că e un loc frumos dar nu am crezut până nu am vazut cu ochii mei. Ramân la afirmația mea că Praga este Sighisoara pe steroizi cu bere mult mai bună.

Cât ne-a costat tot:

După 2 zile în Berlin, am luat trenul dimineața din gara centrală berlineză și am coborât 4 ore mai târziu în acest oraș minunat. Moneda locală este coroana cehă (kzc) iar o coroană = 0.20 lei. Am plătit majoritatea lucrurilor cu Revolut. Pentru Berlin, am scris acest articol, strict pentru Praga, pentru 2 persoane am cheltuit:

  • Bilet avion întors Blueair: 280 lei
  • Cazare Airbnb 2 nopți: 484.52 lei
  • Autobuz hop-on hop-off: 875 kzc
  • 2 cine: 1474 kzc
  • 2 prânz: 1285 kzc
  • 1 mic dejun: 452 kzc
  • 2 bilete metrou valabile 90 de min: 80 kzc
  • suveniruri: 395 kzc
  • muzee: 478 kzc
  • cafele și street food: 916 kzc

Total: 5959 kzc sau 245 euro

Ce e de făcut în 48 de ore în Praga:

Ziua 1

Drumul cu Trenul

Am plecat din gara centrală din Berlin la 9:16. Am facut 6 stații până să ajungă în Praga la 13:35. Am fost controlați doar la bilete de un controlor german și mai apoi unul ceh. Drumul a fost lin, confortabil și relaxant, trenul prinzând și 160km/h. Călătoria a costat 80 de euro. Ar fi costat 40 de euro dacă luam biletele cu câteva zile înainte.

Prânzul

Am ajuns rupți de foame în Praga și simțeam nevoia să băgăm la ghiozdan. După cazare la City Leaf Aparthotel, am făcut o orintare rapidă și am ajuns la Poke Haus, un local ce vindea mâncare Hawaiană. E un fel de sushi la bol. Am lăsat 518 coroane.

Muzeul Iluziilor

Cu burta plină, puțin ploați, am zis să facem ceva înăuntru până se mai domolește ploaia. Cel mai la îndemână a fost Muzeum fantastických iluzí A costat 480 de coroane și a meritat fiecare bănuț. Ne-am distrat și a fost o experință plăcută.

Plimbare uau pe ploaie

Ieșiti la plimbare am văzut o serie de monumente și locații din care menționez: Dancing House; New Town Hall; Church of St. Ignatius; Church of St. Wenceslas at Zderaz; Žofín Palace; Teatrul National Praga; Church of Our Lady Victorious and The Infant Jesus of Prague; Lennon Wall; Church of St. Salvator; Prague Astronomical Clock; Charles Bridge.

Cina

Semi-înghețați și cu febră la picioare am luat cina la Sad Man’s Tongue. Este un local cu chelneri americani care servește aproape exclusiv burgeri foarte buni.

Ziua 2

Autobuz Hop-on Hop-off

Treziți cu o mini-mahmureală, am căutat o cafea bună și am găsit-o la o coșmelie numită Coffee Cube. Am dat 170 de coroane pe 2 cafele. Cu durerea de cap rezolvată, ne-am îndreptat spre stația de autobuz Hop-on hop-off. Autobuzul e micuț și face doar 4 stații mari, în preț intră căștile și ghidul audio. Doar pentru că urcă dealul castelului și călătoria își merită cele 875 de coroane.

Castelul Praga și catedrala Sf. Vitus

Am coborât la stația nr 3 din autobuz și am vizitat castelul unde am aflat că stă președintele țării. La intrare, la ore fixe e interesant de văzut cum se schimbă garda. Intrarea este gratuită dar te verifică cu detector de metale la intrare. În curtea castelului sunt cateva bisericuțe, mici cafenele, muzee și marea catedrală în mijloc. De aici poți vedea și o panoramă jmecheră a orașului.

Plimbare mai lunga

După plimbarea la castel, am revizitat podul Charles și alte câteva locuri pe care nu le văzusem ca: Franz Kafka – Rotating Head; Spanish Synagogue; Henry’s Tower; Rudolfinum; Queen Anne’s Summer Palace; The Powder Tower; Church of the Holy Spirit.

Pauza de prânz

Pentru că mergea o supă sau ceva cald, am căutat un loc de luat prânzul. Am găsit restaurantul Karlova 30 unde am băgat un gulaș în pâine și un platoaș tradițional. Am lăsat 767 coroane. Aici mi-a pus pe notă acel „service”.

Photo shoot

După masă am făcut tot turul cu mașina hop-on hop-off și în final am ajuns înapoi pe podul Charles. În timp ce ne făceam un selfie, un băiat cu un aparat în mână ne-a abordat și ne-a întrebat dacă poate să ne facă poze gratis și dacă ne plac, putem să le cumpărăm. Ne-a pozat cam 20 de minute și a 2-a zi ne-a trimis pe un link pozele. Erau cam 50 și toate pozele au costat 50 de euro. Pentru că arătau blană, le-am cumpărat.

Cina

După ce m-am simțit ca un model, foamea a revenit în stomac și am potolit-o la barul Prague Beer Museum. Aici au 30 de sortimente de bere la draft din care poți degusta în păhărele mai mici până o găsești pe cea care ți se potrivește. Căutarea a fost lungă și parcă aș mai căuta.

Ce am fi vrut să facem dar nu am reușit:

  • Sa vedem turnul Petrin
  • Sa vizitam Národní muzeum
  • Sa vedem Vyšehrad
  • Plimbare cu bărcuța
  • Poza pe Terasa U Prince

Părți bune

  • Bere foarte bună.
  • Centrul istoric al orașului este destul de mic și îl poți face la pas lejer. Este piatră cubică peste tot. Au trotinete Lime dar e păcat la cât de frumos este.
  • Prețurile sunt apropiate de ale noastre.
  • Street food excelent.
  • Oriunde te uiți sunt clădiri mișto în diverse stiluri arhitecturale și de fiecare dată vezi ceva nou.

Părți rele

  • Stai departe de marketurile mici din centru. Te rup la bani. Am dat 90 de coroane pe o apă care în mod normal costa 12 la Billa. Caută pe Google Billa si Lidl că sunt destule prin centru.
  • Ai grijă la restaurante la bani, chiar dacă plătești cu cardul, uită-te atent pe bon pentru ca își pun singuri bacsis numit „service”.
  • Ai grijă la tramvaie. Circulă peste tot foarte des. Era să fiu luat pe „capotă” de vreo 2 ori de tramvai.

Concluziile mele

Praga este cel mai frumos oraș pe care l-am vizitat până acum. Poate doar Veneția îi poate face concurență. Este o combinație perfectă de locuri magice, străduțe mici și intime, cladiri mari, vechi și impunătoare, bere bună, oameni de treabă, prețuri decente. Este orașul ideal pentru o escapadă romantică sau pentru un pub crawl cu prietenii. Este bun de vizitat în orice anotimp.

Ce zici?