Am clipit și o lună a zburat din calendar. A fost o lună plină, plină și pe cer, plină de pamperși, plină de oboseală, plină de urlete sincron, plină de stres și plină de bebelușeală.
În articolul trecut am trecut rapid în revistă esențialul din perioada pre-copii. Acum că am o lună de bebelușeală, pot să împărtășesc experiența din miezul furtunii.
Etapa Cartof
Îmi plac cartofii prăjiți, dar cartofii ăștia 2 mă prăjesc pe mine. Numesc etapa cartof pentru că nu fac nimic copii, stau ca un cartof unde îi pui și dorm, plâng, mânâncă, se răhățesc, repeat (nu neaparat în ordinea asta).

1. Mâncarea
Pe langă conflictele Apple vs Android, Pepsi vs Cola, Burger King vs Mec, aș vrea să adaug conflictul țâță vs formulă de care nu știam că există. Vei fi surprins dar sunt oameni care aproape fanatic îți bagă țâța în gură și jură ca formula e lucrarea diavolului. Exagerez puțin, dar așa ne-am simțit din diverse interacțiuni.
Adevarul e mereu la mijloc și dacă ești o persoană rațională, o să balansezi lucrurile ca noi și o să iei cea mai bună decizie pentru odrasla ta și pentru voi.
Alăptatul natural
Pro:
- Este fără discuție cel mai bun pentru bebeluși din toate punctele de vedere;
- Crește legătura dintre mamă și copil;
- Nu costă nimic;
- Este convenabil, nu necesită pregătiri în prealabil;
Contra:
- De la durere/disconfort până la mastită la unele mame;
- Stres. Nu știi dacă este destulă hrană, mama e singura sursă de hrană;
- Alimentația regulată pentru mamă înseamnă ca are mai puțin timp să facă orice;
- Regim alimentar. Mama nu are voie să mănânce murături, varză, fasole, roșii, castraveți, usturoi, ceapă, mămăligă, pepene, fructe de mare, pește crud, iar dacă copilul are alergii, lista se de alimente interzise pentru mamă se mărește considerabil;
- Priviri ciudate când este necesar alăptatul în public;
Alăptatul cu formulă:
Pro:
- Ești flexibil, poate oricine hrăni bebelușul, oriunde;
- Știi exact cât mănâncă;
- O alternativă excelentă pentru mamele care nu pot alăpta;
- Planificare mai ușoară a meselor și stabilirea unui program;
Contra:
- E scump, în timp se adună o sumă considerabilă;
- Necesită timp de preparare;
- Nu are toate beneficiile nutriționale laptelui matern;
- Unii bebeluși pot dezvolta intoleranțe sau alergii la anumite tipuri de formulă;
- Necesită spațiu de depozitare;
Cum am făcut noi
Fiind 2 cartofi, medicul ne-a recomandat să adoptăm o strategie mixtă de alăptare și să ne asigurăm că fetele au toate caloriile de care au nevoie și că iau în greutate.
Le dăm Aptamil Nutri-Biotik același pe care l-au primit și în spital. Este undeva la 75 lei cutia și în prima lună am trecut prin 5 cutii. Pro tip, eu l-am găsit cel mai ieftin la Kaufland. În nici într-un caz nu îl lua de la farmacii, e cu 30% mai scump.

Pentru că alăptatul cu formulă vine cu provocări logistice, noi am luat 6 biberoane, un termos unde punem apa fiartă să fie caldă pe parcursul nopții sau în deplasări. Am mai luat pungile astea să punem la congelator laptele matern, pompa asta și probabil cea mai bună inveție de pe planetă, acest sterilizator de biberoane la mâna a 2-a pe care am dat 50 lei.
Un lucru care ne-a ajutat a fost să apelăm la început, în primele zile, la un consultant de alăptare. Ne-a ajutat cu multe sfaturi și tehnici de alăptare.
O ultimă mențiune aici, nu înțeleg de ce printre primele întrebări ale oamenilor este: „Daaaaa, le dați sân?” Mi se pare o întrebare nepotrivită, personală, intimă și complet irelevantă pentru oricine înafară de o altă mamă nouă care vrea să afle informații la rândul ei. Ia răbdarea la tine mereu pentru că o să ai nevoie.
2. Somnul
Din ce m-am documentat, până pe la 3 luni, bebeii sunt atât de noi pe planetă că nu fac diferența dintre noapte și zi, somnurile sunt haotice iar singura lor constantă în viață sunt hrănirile o dată la 2-4 ore. Lucrurile cică se îmbunătățesc și se stabilizează după. Eu încă nu am experimentat, încă funcționez pe o dietă de cafea.
M-au anunțat mulți că somnul, sau mai degrabă lipsa lui este partea cea mai grea. Confirm. Pro tip este să faceți cu rândul noaptea la alăptat (dacă folosiți formulă). Sunt 2 strategii: ori ia unul prima parte a serii și celălalt partea a 2-a să dormiți amândoi câteva ore legate, ori o seară unu, o seară celălalt dar unul o să fie fresh a 2-a zi, celălalt cu 2% la viață. Noi folosim momentan prima strategie.
Alt pro tip este să folosești white noise combinat cu înfășarea cu museline. Înfășarea se practică doar primele săptămâni și în niciun caz ca pe vremuri, legați. O să îți mai zică și medicul.
Noi am luat și acest baby monitor și suntem foarte mulțumiti de el.

3. Roata maro
La ei e mai mult un muștar. Vorbesc despre culoarea căchiț-ului. O să devii expert mai ceva ca ăștia de la criminalistică în analizat scutecele și conținutul lor. De obicei nu e motiv de panică dar dacă e ceva suspect, fă o poză și trimite-i medicului pediatru sau de familie. Noi mergem la Doctorul Chihaia de la Medlife. E o persoană super și o să te ajute cu siguranță.

Pentru că avem 2 fete și creier din ce în ce mai puțin din cauza lipsei somnului, folosim aplicația asta unde trecem fiecare masă și scutec. Conform aplicației, am trecut până acum prin 254 scutece. Protip: Cand schimbi un scutec, pune mai întâi o aleză după pune scutecul fresh dedesubt si abia după începi operațiunea. Am învățat the hard way.
4. Activități
Întrucât capacitatea lor mentală la vârsta asta e cam a unei râme cu ușor strabism, cam tot ce poți face este să le pui burtă câteva minute pe zi să își exerseze mușchii gâtului și a spatelui.
Altă activitate este să ieși cât mai des dimineața sau/și seara la plimbare. Protip: dacă iese doar tatăl la primbare, are 250% șanse crescute să atragă privirile sexului opus. Bineînțeles că mama urs nu o să te lase niciodată să ieși singur la început, doar listam o statistică interesantă.
Un lucru pe care îl poți face în primele 2 săptămâni de existență a sarmalelor este o ședință foto. Erau prea drăguțe pozele să nu le facem. Ședința am făcut-o la BabyArt iar costul este 120 de euro + 40%(ptr gemeni) = 168 euro.

Gânduri finale
- Cel mai greu a fost prima seară acasă, când nu știam ce facem, dar am supraviețuit.
- Drumul de la București cu fetele în mașină a fost cel mai stresant lucru pe care l-am făcut vreodată, cred că încă mai sunt încordat de atunci, nu am condus niciodată mai prudent și mai legal.
- Buricul le-a căzut cam la o săptămână.
- Un alt lucru dificil este să le explici rudelor că trebuie să mai aștepte până să le vadă și să le oprești impulsul (de înțeles) de a le drăgăli. Avem noroc că am primit (și înca primim) multă înțelegere și răbdare.
- E mare lucru să ai prieteni cu copii mici. Fără suținerea lor și informațiile de la ei, totul ar fi fost considerabil mai dificil.
- Cărând 2 landouri pline de bebei de la etajul 3 zilnic am realizat cât de mult am neglijat sala.
- Nu știu cum ne-au crescut părinții fără aplicații de unde să faci comenzi de mâncare.
- Abia atunci când ai toate 3 substanțele pe tine (pipi, vomă, caca), afli ce e cu adevărat important în viață … somnul.
- Aș investi într-un serviciu de clonare.
- Îmi e poftă de cartofi prăjiți cu ou și brânză.
Lesin de ras! Felicitări amândurora. Noua ne e dificil cu un nou născut și una bucata de 5 ani. Voi sunteți eroi!
Cât despre încălzirea biberoanelor, este aparat, tot de la tommee tippee care tine apa pentru laptele praf calda. Se merita, asa cum a fost și cu sterilizatorul!
Felicitări încă o dată și nu uitati ca sunteți părinții perfecți pentru fetițele voastre!
Plâng și râd cu tine (voi)!
Nu suntem cu mult mai mari nici noi, așa că trăim cam aceleași evenimente.
Același medic care a monitorizat sarcina, naștere la același spital, alimentare mixtă, același program de (ne)somn, același pediatru.😂
E clar că la voi totul se dublează.
Tips: laptele e la ofertă uneori la Carrefour sau pe site la Dr.Max. Eu urmăresc pe site la ei oferte și e rentabil să iei mai multe când e oferta (șervețele umede, aleze, unguent pentru funduleț, absorbante sâni etc.)
La scutece, la fel, am devenit o urmăritoare de oferte: Carrefour, Kaufland, Dr.Max sau Altex.
Spor!
Yuhuu! Primele 3 luni sunt nu degeaba denumite în tot felul: al patrulea trimestru, primele 100 de zile sau zilele cand-habar-nu-am-ce-fac-conteaza-doar-sa-supravietuiasca-copiii-si-noi-la-fel 🤞🏼De acum va veti gasi si voi ritmul si rutina, imi imaginez ca e de doua ori mai dificil cu doi bebei, sunt insa si avantaje cand se mai dezvolta, se vor juca impreuna si bff e pe bune pe viata. Sper ca Mihaela e ok si ca are parte de cel putin 4h legate de somn ca sa opereze cat decat. Ion, nu te intreb cum si cand lucrezi, imi imaginez ca lucrurile vor deveni nitel complicate in acest sens, koodos ca iti faci partea, asa e normal si echilibrat. Apropo de rude, daca ele vin cu un ajutor real (feed/hold/stroll the babies ori menaj la voi), ca voi sa aveti timp de somn/dus/mancat sau stat efectiv ca o leguma, e bine venit! Mult succes inainte, ne vedem la plimbari.