Mai are cineva alergii?

De : Ion0 Commentarii35 Vizualizari

De câțiva ani am o problema cu alergiile. Mă apucă strănutul, mă mănâncă nasul și ochii în deosebi primavara și toamna. Problema nu este că am alergii, problema este că nu știam că am alergii și am avut mult de furcă din cauza asta.

Povestea mea pe scurt:

Toată copilăria și adolescența, deși copil copac, nu am avut probleme cu alergiile, știam doar că există tocilari alergici la alune prin filme. Când m-au apucat prima dată crizele de strănut acum vreo 3 ani, am fost la medicul de familie. Într-un ghinion cosmic, medicul de familie era în concediu iar eu, prezentând simptomele asistentei, ea a concluzionat în vasta ei experiență medicală, că am o sinuzită și mi-a dat, bineînțeles, … antibiotice. Eu, copac în continuare, am luat antibioticele ca pe bomboane.

Bineînțeles că nu au avut niciun efect, ba, mi-au făcut mult rău. După o pereoadă am dibuit eu că ar fi alergii, și am fost la un medic alergolog, speriat că o să fac astm și cancer conform google. Mi-a făcut testele alea cutanate pe mână și singura bubiță ușor umflată a fost la ambrozie. Mi-am făcut și la sânge pentru alergenii alimentari și sunt valabil.

Medicul mi-a zis că un om poate fi alergic, efectiv, la ORICE. Partea și mai proastă este că o alergie se poate manifesta imediat sau la ceva timp de la expunerea acelui vector alergen. Chiar și dacă printr-un miracol îți dai seama de alergenul care îți mănâncă zilele, tratamentul este unul de lungă durată și cu o rată modestă de succes. Singurul avantaj ar fi că îl poți evita cât de cât dacă știi care este făptașul.

Cum o dreg eu

Pentru prima „criză” alergică, medicul mi-a dat un spray nazal, Dymista. A fost bun o pereoadă și am revenit la normal. Într-o vară am făcut o rinită alergică, după 2 luni de tuse, medicul mi-a dat Nasonex, alt spray nasal cu corticosteroizi care a funcționat mai bine ca orice.

Nu sunt in măsură să dau sfaturi medicale, nu te lua după mine dacă ai simptome asemănătoare. Mergi la medic, poate cazul tău se tratează altfel.

Altă soluție a fost să îmi iau un umidificator, pentru că aveam gâtul uscat dimineața și un purificator cu filtru HEPA de la Xiaomi. Umidificatorul e așa și așa, merge, nu sesizez mare diferență. Însă, sunt super mulțumit de purificator, îl las deschis doar noaptea, simt o diferență de la cer la pământ. Resipir și eu aer.

În concluzie

Nu lua antibiotice după ureche, dacă ai alergii sezoniere, cel mai probabil este de la vreo plantă tâmpită, nu te panica ca ipohondrul de mine. Mergi la un alergolog să îți facă testele alea, sunt chiar amuzante. Ia un purificator bun, nu fuma.

Am mai observat că pandemia a fost bună și ea la ceva. Din cauză că port mască mai des, au scăzut episoadele de strănut și ochi roșii. Mi-a fost frică când am avut covid să nu apară complicații din cauza alergiilor, dar am avut noroc.

Tu ai alergii? Cum e la tine?

Ce zici?