Tăgăduire (disclaimer)
Am văzut Halloween la Cinema City de … Halloween. Atmosfera ok, publicul civilizat, singurul incident fiind o cutie de popcorn aruncată prematur în aer la un jumpscare. Urmează spoilere, așadar dacă vrei să vezi filmul în tihnă, dă scroll direct la ionometru.
Review
Eu o să zic că e un remake chiar dacă oficial cică este sequel-ul primului Halloween din 1978. Sunt 11 filme Halloween, iar cel din 2018, dacă ar fi să vorbim cronologic, ignoră complet acțiunea din celelalte 9 filme.
Nu e nicio problemă dacă nu ai văzut filmul din ’78. Ni se explică de la început într-o expozițiune destul de lungă și plictisitoare ce e cu Michael Myers, ce a făcut și de ce ar trebui să ne fie frică de el, mai ales pe 31 octombrie în fiecare an.
Povestea începe cu 2 reporteri cu fetish-uri pentru criminali în serie care îl vizitează pe antagonist în închisoarea de nebuni să îl tachineze. Bineinteles că fix în seara de 31 octombrie în care toată lumea știe că o ia razna criminalul, statul se decide să îl transfere în altă închisoare și pe traseu Mihăiță scapă și se apucă de hăcuit oameni.
Omoară tot ce prinde în stânga și în dreapta cu o corectitudine politică demnă de zilele noastre, nefăcând discriminări rasiale, de sex sau diferențe de vârstă printre victime.
Singura persoană pregătită pentru această seară este supraviețuitoarea din primul film. Acum bunică, Laurie Strode, s-a pregatit 40 de ani pentru reîntoarcerea lui Mihai. Aici filmul se împute pentru mine. Tot planul ei este să îl ademenească pe criminal în casa ei, să îl încuie în beci și să îi dea foc. Deși are o mulțime de șanse să îl împuște în chip, alege cea mai stupidă și mai ineficientă modalitate de a scăpa de criminal.
Da, planul îi iese dar doar după ce Myers redecorează jumătate de cartier cu nuanțe de roșu. Nu prea ne arată cum moare lăsând loc de un alt Halloween pe viitor.
Concluzie
Este un film hack and slash slăbuț din punctul meu de vedere. Toată valoarea lui stă în nostalgia filmelor vechi și nu mizează deloc pe punctele lui tari. Cadrele, tehnica cinematografică modul de filmare și muzica mi s-au părut cele mai bune părți. În schimb, povestea este penibilă iar pesonajele sunt meh.
Efecte: 65 de ioni – Îmi place cum nu îi vedem niciodată fața criminalului.
Firul narativ: 25 de ioni – Era mai bine dacă începutul și sfârșitul filmului nu existau.
Personaje principale: 15 de ioni – Pentru stupiditatea cu care au ales sa acționeze.
Personaj negativ: 75 de ioni – Antagonistul joacă cel mai bine deși nu scoate niciun cuvant.
Deci nu mă uit 🙂