Fosilele internetului care încă mai funcționează

De : Ion6 Commentarii18 Vizualizari

Țin minte prima dată când am accesat web-ul la un internet cafe din cartier. Aveam 6 ani, era 1999, lumea juca Quake 2 intens și combina pe mIRC, CS-ul urma să apară și să revoluționeze sălile de internet.

Nu am multe amintiri din acea era, internetul venind cu adevărat în casa și viața mea prin clasa a 6-a în 2004. Mă jucam online doar Silkroad (nu aveam bani de WOW), Gunbound și CS. Mai vorbeam pe Yahoo Messanger cu colegii de clasă și niște vecini. Bineînțeles, luam filme, jocuri și porn de pe ODC și îmi făceam proiectele la școală copy-paste de pe Wikipedia. De Youtube urma să aflu peste un an, Hi5-ul fiind Facebook-ul vremii.

Long-urile se țineau destul de des în fiecare internet cafe unde băieții mai mari ne arătau cum agățau pe mess. Fumau ca furnalul 2 din combinat și băgau cola și cafea în venă, fiecare cu sticla lui. Puneau pariuri pe 5.000 de lei pe cine dădea headshot sau lamă la CS. Visau la viitor și la ziua în care calculatorul devenea atât de mic încât puteai să îl cari după tine. Vorbeau de laptopuri, existau și pe atunci dar erau mari, butucănoase și extrem de scumpe. Pentium 4 era vedeta vremii în materie de hardware, și cine avea CD-ROM care scria CD-uri era antreprenor, vindea jocuri și filme mai ceva ca o covrigărie.

Internetul a evoluat mult, de la 400 de milioane de utilizatori în 2000 la 3.7 miliarde în 2017. Jumătate din populația planetei este conectată. Cealaltă jumătate e pe cale să intre pe fir. Zuckerberg, Gates, Musk și alții ca ei, lucrează intens la treaba asta. Prin milioanele de site-uri gunoi, am găsit câteva fosile care, printr-o minune, mai trăiesc și amintesc de începuturile web.

Space Jam (1996)

Nu știu câte persoane iși amintesc filmul. Eram fascinat de Space Jam și prin intermediul lui am aflat că există basketball. Web design-ul era o noțiune nouă pe atunci, site-ul surprinde perfect chintesența anilor ’90. Este genul de site pe care îl construiești prima dată când înveți HTML.

Campania prezidentiala a lui Bob Dole/Jack Kemp  (1996)

Nu știe nimeni cine sunt ăștia, asta pentru că nimeni nu iși amintește de locul 2. Bill Clinton a șters pe jos cu ei și a fost reales. Dintr-un motiv obscur site-ul campaniei lor încă funcționează și nu arată chiar atât de rău. Cred că au plătit hosting-ul pe vreo 100 de ani cu banii din campanie.

The San Francisco Fog Cam (1994)

Nu este cea mai bună cameră dar cu siguranță este cea mai longevivă. Nu este chiar live, se updatează la fiecare 20 de secunde. Noaptea nu vezi nimic. Nu găsesc absolut nicio folosință, dar hei.. internet.

Stadionul Three Rivers (1998)

Exte exemplul perfect de web design care durează. Stadionul din Pittsburgh, Pennsylvania a găzduit multe meciuri la viața lui până în 2001 când a fost demolat. Site-ul, în schimb, a ramăs în picioare și funcționează și astăzi. Mai mult decât atat, site-ul este optimizat pentru Netscape 3.0 și Intrernet Explorer 4.0. Take that.

The Lost World (1996)

Un site pentru Jurassic Park, care este inspirat dintr-o carte scrisă de Arthur Conan Doyle in 1912 numita The Lost World. E mai încurcat, ideea este că acest site dinozaur este despre dinozauri. Puțin ironic.

Arngren

Tata la E-commerce. Arată de parcă a strănutat cineva în codul sursă sau developer-ul s-a dat cu capul de tastatură. Este genul de client care vrea să nu irosească niciun loc gol de pe ecran. Arată ca bașca unui programator bețiv. Îmi lăcrimează ochii, dar e de apreciat că este la zi cu conținutul. Da, poți să cumperi de pe el.

IFINDIT (1995)

Unchiul alcoolic a lui Google care a avut o șansă să devina celebru și bogat în tinerețe, dar din cauza alcoolului și a deciziilor proaste a devenit o povară pentru familie. Numele domeniului este superb. Păcat de potențialul irosit. Să nu uiți să iți setezi rezolutia la 800×600 pentru o vizionare optimă.

Toastytech (1998)

Mda, hatereala dusă la noi cote încă din ’98. Nathan Lineback, un programator pasionat de computere, a avut o ură atât de puternică pentru Internet Explorer încât a plătit până acum hostingul să îi arate el lui Bill Gates. Ar trebui să îl anunțe cineva că a câștigat, Internet Explorer a murit în 2015. Probabil ura lui este eternă.

Concluzie:

Internetul este un tărâm vast și ciudat, plin de porn, pisici și în general oameni ciudați. Este cea mai importantă invenție a omului. Trăim intr-o perioadă foarte interesantă unde încă avem un cuvânt de spus în evoluția internetului și a omenirii. Ești mai important decât crezi.

Dacă mai știi site-uri de genul, te rog să îmi spui în comentarii! Sunt tare curios.

 

 

Comentarii ( 6 )

 1. Bogdan

  Nu cred ca mai stiu alt site, dar ce chef de Gunbound mi-ai facut! :))

  1. Ion

   Si tu jucai Gunbound? :)) credeam ca sunt singurul ciudat.

 2. Bogdan

  Oho, și ce jucam :)) Eram vreo 4-5 băieți din cartier și jucam. Nu o sa uit niciodată melodia aia catchy din meniu :))

  1. Ion

   daca stiam pe atunci :))

 3. Bogdan

  Daca e sa mai joci vreodata, sa ma anunti 😀

  1. Ion

   acum ca mentionezi, cred ca o sa il reincerc curand :)) te anunt.

Ce zici?