Faci sau Taci – Review-ul lui Ion

De : Ion

Disclaimer

Pe 15 Martie a fost ecranizarea specială a filmului Faci sau Taci cu o parte din actori prezenți în sala de cinema. Am rămas plăcut impresionant de faptul că actorii se amestecau cu spectatorii fără să facă mare vâlvă din faptul ca erau acolo. Vestea proastă este că ăsta a fost cam singurul lucru care m-a impresionat. Atenție, spoilere!

Review

Filmul Faci sau Taci este o supă de glume proaste și întâmplări penibile cusute într-un fir narativ confuz, lipsit de sens făcut parcă la „caterincă”.

Povestea

Filmul începe cu un consilier ce reprezintă tipologia politicianului român, aghiotantul acestuia, incompetent dar loial și un agent DIICOT care asteaptă un procuror spaniol. Comedia începe bine cu câteva râsete în sală în mare parte datorate Mariei Popovici și celor 2 actori, Augustin Viziru (consilierul) și Levent Sali (aghiotantul) ce par să formeze o chimie ce îmi amintea de sketch-urile Vacanta Mare.

Durează puțin starea mea de bine, de aici povestea complicându-se. Firul narativ ne duce amețitor într-un orășel de munte unde procurorul spaniol se întâlnește cu un procuror român și discută despre prinderea unei rețele de traficanți de carne vie. Misiunea este pusă în cârca unui grup de fete condus de agentul DIICOT și a consilierului. Restul firului narativ este confuz, complicat, tras de par, clișeic și neinteresant.

Sunetul

Coloana sonoră este extrem de prost aleasă și editată parcă de un vlogger începător, pe alocuri suprapusă peste dialogul actorilor. Melodiile alese mă deconectau de fiecare dată din poveste și nu aveau legatură cu nimic din ceea ce se petrecea în fața mea pe ecran.

Scenografia

Am apreciat scenele cu drona ce puneau în valoare codrii patriei și natura frumoasă din Banat dar acestea erau folosite în exces la începutul filmului. Deseori cromatica nu se potrivea și puteai să îți dai seama cu ușurință că scenele erau filmate în zile diferite, de multe ori apărând și greșeli de filmare unde un actor vorbea la un Samsung într-o scenă ca mai apoi în următoarea scenă să țină un iPhone la ureche. O mare bucată din film este filmată noaptea, unde contrastul este mult prea mic, cu greu deslușind ce se petrece.


Actorii

Singura parte pozitivă a filmului a fost jocul actoricesc a lui Micuțu. El a fost de departe elementul cel mai amuzant și mai interesant din film. Consilierul și aghiotantul au avut momentele lor amuzante și au făcut filmul suportabil. Restul personajelor au jucat slab spre penibil. Fetele ce se doreau a fi niște îngeri ai lui Charlie au fost probabil cea mai neinspirată alegere, jucând foarte slab cu replici și mai slabe.

Restul personajelor au fost fade și lipsite de conținut sau context. Antagonistul filmului, un proxenet sub acoperire jucat de Codin Maticiuc a avut 3 replici tot filmul și putea să nu apară deloc că nu influența cu nimic filmul.

Concluzie

Apreciez enorm cinematografia românească și vreau să promovez și să consum tot ce înseamnă film romanesc. Avem exemple de zeci de filme de excepție ce au câștigat premii prestigioase. Am sperat să mă duc la un film ca 2 Lozuri. Faci sau Taci este diametral opus și nu face deloc cinste cinemaului românesc.

Este un film foarte slab, filmat și editat în grabă, bazat în mare partea pe chimia a 2 actori ce nu reușesc să țină filmul la suprafață pe toata durata lui. Dacă nu mă crezi, sau consideri că am eu standarde prea mari, te invit să îl vezi, să îți dai singur cu părerea.

Poveste: 10 ioni

Sunet: 5 ioni

Actori: 35 ioni

Scenografie: 5 ioni

Verdict final: 14 ioni

Ce zici?