Civismul în România se trezește încet, încet

De : Ion

România se trezește încet, încet cu recoduri nemaivazute din ’89 de manifestare civică. Sute de mii de oameni din toată țara au simțit o detensionare emoțională, destul de benefică, strigând nemulțumirea la adresa faimoasei ordonanțe de urgență, și la „brainfart-ul” guvernului.

Toate canalele de știri serioase de pe glob se uită la noi și rămân uimiți de faptul că acest exercițiu civic funcționează. Este un exemplu bun pe care îl dăm Europei, care este din ce în ce mai populistă și divizată. Am fost și eu și am mărșăluit alături de concetățenii mei fiind impresionat și mândru de modul pașnic în care au decurs manifestatiile.

Nu prea contează dacă ai sau nu studii juridice, toată lumea a înțeles mai mult sau mai puțin nevoia de abrogare a ordonanței 13. Eu sunt de părere că este nevoie de o astfel de lege, dar nu sub forma actuală și nu sub forma unei ordonanțe. Politicienii au primit un mesaj puternic din nou, că oricâtă legitimitate ar avea de la populație, dacă o dau în bară, vor fi dur trași la răspundere. În teorie există mecanisme instituționale care să împiedice nevoia de astfel de manifestații, dar atunci când ele nu funcționează, noi trebuie să acționăm. Și am acționat iar rezultatul a fost unul satisfăcător.

Concluzia ar fi că orice voce trebuie ascultată, discuțiile sunt esențiale pentru rezolvarea conflictelor, extremismul este prost și dăunător de orice natură și trebuie să fii dispus să asculți și să înțelegi argumentele raționale ale ambelor părți, nu să fii oaie/berbec. Civismul nu constă doar în protest, el presupune să vii la vot, să te implici, să fii la curent cu activitatea politică și doar atunci cand este nevoie să acționezi în consecință. Mai multe detalii cu ce poți face ca cetățean să influențezi politicienii aleși de tine, găsești aici.

Personal m-am amuzat de creativitatea și umorul de care au dat dovadă oamenii la protest așa că te las cu o colecție de imagini cu „design exceptional” culese din mediul social care m-au făcut să râd. Atenție, limbaj licențios!

 

Ce zici?