City Break Copenhaga – Malmo

De : Ion

După o nuntă lungă, pentru zilele de miere, am ales să ne plimbăm 5 zile în țările scandinave: 3 nopți în Copenhaga și 2 în Malmo. Lucrurile au arătat cam așa:

Cât ne-a costat tot (2 pers.):

 • Bilete Galați-Otopeni dus-întors: 65 euro
 • Bilete avion dus-întors: 238 euro
 • Cazare 3 nopți în Copenhaga cu mic dejun: 480 euro
 • Cazare 2 nopți în Malmo cu mic dejun: 178 euro
 • Bilete autobuz Aeroport – Malmo dus-întors: 55 euro
 • Bilete tren Malmo – Copenhaga: 42 euro
 • Copenhagen city pass: 120 euro
 • Bilete Hop-on Hop-off 24ore: 60 euro
 • Mâncare, street food, cafele, bere…: 474 euro
 • Suveniruri: 53 euro

Total: 1765 euro

Ce e de făcut 4 zile în Copenhaga:

Ziua 1

Drumul

Pentru că stăm în Galați și încă nu avem aeroport … am plecat marți la 00:00 spre aeroport. La 06:05 am avut un zbor de 2 ore și puțin cu WizAir până pe MMX Malmo. Am aterizat la 7:35. Din aeroportul din Malmo am luat autobuzul pentru o călătorie de 40 de minute până în Central Station. De acolo am traversat podul Øresund care conectează Suedia de Danemarca cu trenul, o călătorie de aproximativ 40 de minute. La ieșirea din gară ne aștepta o tonetă de hotdogi și am prăduit-o.

La Hotel Richmond am ajuns în jur de ora 11:00 iar checkin-ul era la 15:00. Am lăsat bagajele și ne-am apucat de explorat orașul. Primul șoc cultural a fost atunci când am văzut 2 fete cum s-au aruncat în râul îngețat de pe Kalvebod Bølge (un ponton ca un șarpe) ca și cum erau 30 de grade afară, eu fiind în geacă. Am înțeles imediat că sunt la vikingi acasă.

În plimbări am văzut:

The Black Dimond

Este un apendice modern al bibliotecii naționale construit cu marmură neagră.

Nyhavn

Probabil cel mai instagramabil loc, este un canal cu case pe ambele maluri frumos colorate din secolele 17 și 18.

Palatul Amalienborg

Este locul de reședință al monarhiei daneze. Dacă ajungi în jur de ora 12:00 în fiecare zi poți să vezi cum se schimbă garda.

Kastellet

Este o fortăreață în formă de stea construită prin secolul 17. Este gratis să intri și să te plimbi pe acolo. Langă fortăreață este o biserică anglicană ce merită o poză iar lângă biserică este Fântâna Gefion care merită măcar un uaaau. Nu rata în curtea Kastellet moara de vânt.

Aproape, în nord-estul Kastellet, este cea mai faimoasă statuie din oraș, Mica Sirenă.

Cafe Blå Time

După 26k pași am zis să mergem la hotel să schimbăm „cauciucurile” că sigur put. Pe drum ne-am oprit la o cafenea și ne-am băgat în chip niște sandvișuri foarte bune.

Cina

Pentru cină, am fost la Restaurant Dubrovnik și am apelat la un gulaș și la un platouaș cu diverse sortimente de cărnuri. Locul e draguț, intim și mâncarea e ce trebuie după o zi agitată.

Ziua 2

Autobuzul Hop-on Hop-off

După micul dejun, ne-am luat bilete la autobuzul Hop-on Hop-off. După un tur complet am început să ne oprim în locurile pe care am vrut să le vedem.

Christiania

Este un cartier care de prin anii 70 care a devenit faimos pentru libertatea oferită de autorități în materie de droguri ușoare. Am mixed feelings despre locul ăsta. Pe de o parte este extrem de frumos și plin de creativitate dar e plin de oameni dubioși și atunci când am fost noi, tocmai se petrecuse o crimă și am făcut stânga împrejur.

Church of Our Saviour

Lângă Christiania este o biserică în stil baroc cu un turn în spirală în care poți urca contra cost.

Castelul Rosenborg

Este un castel în stil renascentist construit pe la începutul lui 1600. Poate mai interesant decât castelul sunt grădinile din jur. Langă este muzeul de științe ale naturii și grădina botanică unde stai lejer câteva ore.

Beer Pong

Am încheiat seara cu un turneu de beer pong la pub-ul Heidi’s Bier Bar. Pur și simplu am văzut semnul afară, am intrat și ne-am înscris. Pe lângă beer pong, au tot felul de jocuri de băut, și e locul perfect pentru o beție.

Ziua 3

Copenhagen Card

În ziua 3, ne-am pus pe vizitat mai multe lucruri unde trebuie să plătești. Cel mai convenabil este să iei un Copenhagen Card și ai acces la 89 de atracții și acces nelimitat la toate mijloacele de transport în comun pentru oraș și împrejurimi.

Copenhagen City Hall

Am început ziua în forță cu un tur al primăriei. Poți urca în tur doar însoțit de ghid la orele 11 si 14. Merită priveliștea. Lângă primărie mai poți merge la Copenhagen Museum unde descoperi istoria orașului. Tot lângă poți vedea Ripley’s Believe It or Not! Museum și Hans Christian Andersen Experience. Sunt 2 muzee interactive și distractive.

Boat Trip

După muzee am făcut o plimbare cu bărcuța, inclusă în Copenhagen Card. Durează cam o oră și merită. Plecarea se face de lângă Christiansborg.

Palatul Christiansborg

După plimbarea nautică, am vizitat Christiansborg, un palat ce găzduiește cele 3 ramuri de putere din Danemarca: Puterea executivă, legislativă și judecătorească. Sunt destul de multe muzee în incinta palatului.

Guiness World Records

Ca să ne destindem am ales să vedem muzeul recordurilor ciudate. Este un alt muzeu interactiv care o să scoată copilul din tine. Imediat lângă este și The Mystic Exploratorium, un muzeu mai infricoșător.

The Round Tower

Este o ciudăție. Un turn cu o spirală atașat de o biserică, făcut în secolul 17 cu rol de observator și planetariu. Poți să urci până în vârf unde ai o priveliște de 360 grade asupra orașului.

Parcul Tivoli

Inclus în Copenhagen Card este și vizita la Tivoli, parcul de distracții. Nu are foarte multe tiribombe dar cele care sunt, par mega distractive. Atenție, în card ai doar accesul în incintă. Ca să te dai în atracții trebuie să cumperi un card de acces destul de scump. Pentru că era Halloween, weekend și aparent zi de salar’ în Danemarca, parcul era mega aglomerat și am preferat doar să dăm o tură și să facem câteva poze.

Cina

Am încheiat ziua cu un burger foarte bun în pub-ul Proud Mary.

Ce e de făcut 2 zile în Malmo:

Ziua 4

Turning Torso

Ne-am trezit, și am luat-o spre gară să mergem înapoi în Malmo. Aceeași poveste, la Moment Hotels checkin-ul era la ora 15:00 și am luat orașul la pas. Am mers spre cea mai impozantă clădire din oraș, Turning Torso. Pe drum am văzut The Knotted Gun, Malmo Old Light House, Malmo harbour lookout.

Centru vechi

După ce am reușit să ne cazăm am ieșit iar la plimbare prin centrul vechi și am văzut: Lilla Torg, St. Peter’s Church, Gustav Adolfs torg, Statuile cu Pisici.

Karaoke

Era seara de Halloween și am căutat un pub mai animat. Am nimerit în Fagans, un local unde se ținea karaoke. Ne-am matolit puțin și le-am cântat suedejilor Dragostea din Tei cu vocile noastre minunate.

Ziua 5

Castelul Malmö

Pentru ultima zi am păstrat de vizitat Castelul Malmo și parcul din prejur.

Ce am fi vrut să facem dar nu am reușit:

 • Să bifăm mai multe atracții din Copenhaga dar era fizic imposibil.
 • Să vizităm Carlsberg Museum
 • Să mă arunc în râul înghețat ca un viking.

Părți bune

 • Suedia e pe locul 1 și Danemarca este pe locul 3 la consumul de cafea pe cap de locuitor. Sunt cafele și patiserii peste tot și nu e ciudat să bei pe stradă cappuccino la 8 seara.
 • Toată lumea vorbește engleză cursiv.
 • Oamenii sunt extrem de politicoși. Un tip și-a cerut scuze 5 minute că a intrat din greșeală în fața mea la o coadă.

Părți rele

 • Nu este cea mai accesibilă destinație. Mai totul este scump. O bere în medie este 60 de coroane, adică 8 euro.
 • Toate anotimpurile într-o zi. Acum e cald, pesete 5 min plouă, apoi e ceață, după parcă ninge.
 • Ai grijă la biciclete. Nu e la fel de rău ca în Amsterdam dar cei mai periculoși sunt bicicliștii.
 • Slab la street food. Au câteva tonete de hotdogi. Stau super bine însă la patiserii.

Concluziile mele

Copenhaga este poate cel mai civilizat oraș în care am fost. Merită un city break. În Malmo nu prea ai ce să faci mai mult de o zi. Centrul este mai animat doar sâmbătă seara, în rest lumea se duce în Copenhaga pentru distracție.

Ce zici?