9 lucruri care îmi omoară creativitatea

De : Ion

Creativitatea este o parte destul de importantă din activitatea mea zilnică. Toată lumea din jurul meu se asteaptă să fiu mereu creativ datorită naturii job-ului. Problema este că de cele mai multe ori creativitatea este o resursă finită, regenerabilă, dar finită. Sunt puține zilele când creativitatea curge că nasul meu pe alergii.

De-a lungul timpului am observat câteva tipare, câteva lucruri care îmi ucid în stil mafiot creativitatea.

1. Socializarea

Cel mai mare criminal creativ este socializarea în timp ce muncești. Uiți tot ce făceai, unde erai, ce folder căutai. Comunicarea este foarte importantă în workflow-ul unui proiect, dar atunci când trebuie să fii atent sau ai un deadline scurt, socializarea chiar și pentru câteva secunde omoară creativitatea cu sânge rece. O rezolvare ușoară este să îți pui căștile, bagi la maxim mix-ul tău creativ, și îi dai tare până rezolvi problema.

2. Tehnologia

Criminalul ăsta are multe fețe. Una se leagă puțin de punctul anterior, în sensul că orice mesaj, scroll rapid prin Facebook, Instagram, 9gag, îți distrage atenția imediat de la ce făceai. După părerea mea cel mai important loc creativ este WC-ul. Acolo se rezolvă cele mai multe probleme de viață. Nu prea poți să rezolvi nimic dacă te joci One more brick.

3. Frica de risc

Client dificil și strict? Nu are niciun sens să îi arăți ceva ce sigur nu o să îi placă, dar ție îți place maxim? Riscă! Frica de risc trimite creativitatea la 2 metri sub pământ.

4. Frica de critică

Cel mai bun critic ești tu. Dacă ție îți place ce ai făcut, șansele sunt mari ca și celorlalți o să le placă. Asta dacă nu ai gusturi foarte de căcat. Atunci ar trebui să îți fie frică de critică. Chiar și așa, critica este o oportunitate să fii mai bun de fiecare dată. Critica e muuult mai interesantă și benefică pentru tine decât laudele.

5. Frica de eșec

Teama asta apare de fiecare dată cu fiecare proiect în diverse doze. Poți să fii tu cel mai încrezător, e imposibil să nu îți vină gândul posibilității eșecului, dar tragi aer în piept și te pui pe treabă. Ce se poate întâmpla? Nu o să îți iasă toate.

6. Să faci ce nu iți place

Asta e viața. Nu o să faci mereu ce nu îți place și o să îți omoare creativitatea. Asta nu înseamnă cu nu o poți face în stilul tău. Dacă ești în situația de a face un proiect sau un lucru care nu îți este tocmai drag, nu procrastina, nu trage de el, pur și simplu DO IT. Cu cât termini mai repede, cu atât scapi de el mai repede.

7. Compari munca ta cu a altuia

Cea mai mare prostie, deși o fac des. Este o pierdere de timp și cazi într-o buclă temporală, un cerc vicios unde dai vina pe tine pentru că nu ești la fel de bun ca altcineva. Nu o să se schimbe nimic dacă compari ce faci tu cu ce fac alții. Învață, admiră, fură meserie și cam atât poți să faci. Fii autentic, e o senzație infinit mai plăcută atunci când ești tu.

8. Indiferența

Fiecare lucru, fiecare proiect, fiecare detaliu contează. Indiferența duce în general numai la probleme. Îți omoară creativitatea imediat și nu mai ai chef de nimic. Cu greu revii dacă devii indiferent mai ales de munca ta. E și un blestem românesc cu „lasă că merge așa”. Nu, nu merge așa.

9. Regulile stricte

O rezolvare simplă:

Ție ce îți omoară creativitatea și ce rezolvări ai găsit?

Ce zici?