5 Sfaturi pentru a lucra cu un designer grafic

De : Ion

Ai un proiect nou, un site, o broșură, un logo, vrei să falsifici un buletin sau orice necesită atenția unui artist grafic? O să iți dau niște sfaturi înainte să ceri ajutorul băiatului ăla care știe niște Photoshop.

 1. Fă-ți temele.

Înainte de orice, gândește-te cam ce vrei de la proiectul tău și scrie-le pe o hârtie. Ce culori preferi, ce fonturi iți plac, mesajul pe care vrei să îl transmiți, poze de referință, poți chiar să desenezi idea ta, oricât de urât ar fi, toată lumea are imaginație. Din experiență spun, nu pot incă să citesc gânduri.

 1. Nu te aștepta ca prima versiune să fie cea finală.

Deși sunt situații în care am epifanii divine, și proiectul îmi iese din prima, acestea sunt rare. Cel mai probabil vor fi multe fișiere denumite: final.psd, final1.psd, final11.psd, ultimaversiune2.psd, final454.43.ai… După prima versiune este foarte important ca feedback-ul să fie cât mai exact, nu, “…cum crezi tu că arată mai bine, te pricepi tu!”

 1. Ți-a plăcut cum a lucrat designerul? Lucrează din nou cu el.

De la fiecare client preiau o parte din personalitatea acestuia, așa că îmi va veni mult mai ușor să lucrez la urmatorul proiect, plus că designerii au nevoie de bani, să … trăiască.

 1. Dă-i o bomboană.

Nu chiar o bomboană, deși ar fi bună. Complimentează-i munca, chiar dacă nu e cea mai bună. Pe langă remunerația pecuniară, e cea mai mare satisfacție să iți spună cineva “ce jmecher e”. Și dacă ai bomboane, nu o să te refuz.

 1. Fii mandru de rezultatul final.

E cel mai frumos lucru să iți vezi munca peste tot, pe facebook, în magazine daca e un ambalaj, pe pereți daca e un poster, oriunde, este dovada că munca mea a contat.

 

Dacă ai intrebări sau mai vrei sfaturi, scrie în comentariile de mai jos. Nu uita să le spui și prietenilor.

Comentarii ( 7 )

 1. Bogdan

  Salut,
  Cateva intrebari daca imi permiti, ce inseamna pentru tine web designer? Ce presupune munca unui web designer? Ce plusuri aduci tu fata de o tema cumparata de pe net ( In afara de personalizare – imagini, culori si text ) ?

  p.s. Poti scrie mai mult intr-un articol… lista de mai sus seamana cu lista mea de cumparaturi pentru Kaufland !

 2. Ion

  Salut Bogdan,

  O sa raspund cu placere intr-o postare viitoare la toate intrebarile tale. Multumesc ca esti interesat si ai citit articolul, iar entuziasmul tau imi da curaj.

 3. Eu am un raspuns scurt si oarecum incomplet, dar si tema aia cumparata de pe net despre care vorbesti a trecut printr-o faza de design. Plus ca nu toate proiectele si bugetele se multumesc cu un template cumparat.

 4. Pe viitor Ion as vrea sa citesc pe blogul tau care sunt criteriile tale pentru a alege o tema….ar fi super interesant!!!!!
  Multumesc anticipat si vreau sa spun ca va invidiez pentru munca pe care o faceti cu pasiune si daruire.
  Va doresc SUCCES!

 5. Foarte frumos scris, buna treaba!

  1. Ion

   Multumesc frumos!

Ce zici?