11.5 motive să mergi în Thassos, Grecia și 3.5 motive să stai acasă

De : Ion

După cum mi-am promis în Mai (vezi în postarea asta) am mai făcut o vizită pe misterioasa insulă din Grecia, de data asta mai multe zile. A fost cel mai lung concediu pe care l-am avut până acum. Sejurul a durat 8 zile magice de pe 15 până pe 23 septembrie.

Credeam că mă voi plictisi și o să o iau la pădure de la atâta mare și soare dar adevărul este că nu m-am saturat. Aș mai fi stat câteva săptămâni. Am avut ce să fac. Am fost pe croazieră, ne-am plimbat cu bicicleta, cu ATV-ul, am făcut snorkeling ne-am plimbat pe la diverse plaje și am organizat un Treasure Hunt.

Toată aventura a fost posibilă datorită efortului organizatoric depus de N’JOY Travel și First Class Turism. Am plecat cu domnișoara și alți 8 prieteni cu autocarul din București vineri seara la 19:00 și am ajuns la feribot sâmbătă dimineața pe la 07:00. Drumul este obositor dar cu toate astea eu tot am gasit 11.5 motive să mergi în Thassos dar si 3.5 motive să stai acasă.

Motive să mergi în Thassos:

1. Este aproape de România.

Cunosc persoane care stau pe un morcov când este vorba de călătorit cu avionul. Grecia este relativ aproape așa că o alternativă bună este mersul cu mașina sau autocarul. Autocarul face 12 ore datorită pauzelor obligatorii și a rutei pe care este obligat să o urmeze. Cu mașina personală faci cam 8 ore, depinde ce rută alegi să strabați Bulgaria și cât de tare îi dai. Poți să mergi și cu avionul dar nu mai rămâne valabil motivul următor.

2. Este ieftin.

Drumul și cazarea m-au costat 120, iar bani de buzunar am cheltuit 300. Nu m-am abținut de la nimic, am mâncat tot ce am vrut și destul de des pe la taverne. Am închiriat ATV, bicicletă și am mers o zi întreagă cu vaporașul într-o croazieră. Este una din locațiile cu cele mai accesibile prețuri. La taverne o bere este 3-4, specialitățile undeva la 10, gyros 2-3. Inchiriatul unui ATV este 40/zi, bicicleta este 5-7/zi.

3. Apa curată.

Sună stupid, și noi avem apă curată la Marea Neagră no? Nu, supa noastră de alge presărată de cocalari, pițipoance, șezlonguri la suprapreț, muzică din 5 surse diferite, buci de moșnegi extra crispy, minori în costumul lui Adam și cluburi de fiță nu se compară nici pe departe cu apa azurie, clară și plină de viață din Marea Egee. Recunosc, o parte din dezavantajele enumerate anterior le găsești și pe insulă dar sunt rare și mult prea nesemnificative să te distragă sau să iți deranjeze vacanța.

Pot să văd fundul apei și de la câțiva metri adâncime. Sunt peștisori peste tot, este locul perfect pentru snorkeling sau scuba.

4. Nu mi-au băgat șezlongul pe gât.

Probabil o fi fost și perioada de la finalul sezonului, dar unde mergeam noi la plajă în Skala Potamia, nu trebuia să plătim șezlongul atâta timp cât comandam ceva de la bar. Mereu ne luam câte un frappe pentru că era cel mai ieftin (3) din meniu și iți aducea o apă plată bonus.

5. Am făcut snorkeling în fiecare zi.

Dacă nu iți e teamă de apa puțin mai adâncă, te poți aventura pe lângă stânci să observi peștișori, steluțe de mare, caracatițe și toate lighioanele lui Poseidon. Tot ce îți trebuie sunt ochelari cu tub și niște labe (insert joke here). Se găsesc peste tot acolo și sunt €10-15, dar te sfătuiesc să ți le iei de acasă.

6. Nu sunt câini boschetari.

Pisici sunt peste tot. Tomberonezele iți cer de mâncare cu ochi de Puss in Boots de fiecare dată când mănânci dar câini nu am văzut deloc pe insulă. O fi vreun complot al mâțelor.

7. Mâncarea este foarte foarte bună

Tot drumul spre Grecia nu m-am gândit decât la caracatițe, calamari, creveți, scoici, pești de tot felul. Dacă te duci unde e multă lume sigur mâncarea e bună. Iți sugerez să încerci de toate. Nu am avut nicio experiență neplăcută. Gyros-ul lor e probabil inventat de Zeus pentru că e cel mai bun. Nu se compară cu imitațiile de la noi.

8. Limba română este peste tot

Datorită numarului mare de turiști români, localnicii s-au adaptat. Vei găsi meniuri în română, mai toți chelnerii cunosc o boabă de română și stiu cuvinte de bază. Dacă nu te descurci în engleză, nu este nicio problemă să te înțelegi cu ei.

9. Grecii sunt oameni primitori

Grecii au turismul și business-ul în sânge, știu să te primească cum trebuie și să te facă să te simți bine. La majoritatea tavernelor pe care le-am vizitat, am primit din partea casei apă, prajiturele un fruct sau un shot de uzo (țuica lor). Te duci degeaba dacă nu participi la o seară grecească. Dacă ești norocos se lasă cu farfurii sparte și cu dansuri ce par mai mult tribale decât sârbele și horele cu care suntem noi obișnuiți.

10. Ai munte și mare în același loc

Nu sunt prea multe de spus aici. Vrei să te urci de nebun pe munte și după să faci o baie în mare, le poți face pe ambele în aceeași zi. Îți sugerez să închiriezi un ATV, sunt plaje sălbatice sau mai puțin frecventate unde poți ajunge doar pe jos, cu bicicleta sau ATV-ul și dacă ai noroc nu e nimeni și ai o întreagă plajă doar pentru tine.

11. Peisaje incredibile

Thassos are în circumferință undeva la 100km. Într-o zi am decis să facem turul insulei cu ATV-urile iar experiența este de neuitat (vezi în clip mai jos). Sunt porțiuni de șosea unde mergi paralel cu marea și când valurile se sparg, vapori de apă iți mângâie fața. Drumurile sunt bune și la închiriat nu trebuie să lași nicio garanție, buletin sau mai știu eu ce. Îi arăți carnetul de șofer, îi dai banii, iți face un instructaj scurt și te lasă de capul tău. Este probabil cea mai tare experiență de pe insula pentru mine.

11.5 Nu te deranjează nimeni

Trebuie să elaborez puțin. Sunt câteva reguli pe care nu ar trebui să le încalci cum ar fi:

 • Nu ai voie să dormi pe plaja.
 • Nu ai voie să faci foc deschis cu lemne.
 • Nu ai voie să te plimbi cu ATV-ul pe plajă.

În rest, autoritățile (aproape inexistente) nu vor interveni în distracția ta. Te poți plimba, vizita și distra în ce mod vezi tu atâta timp cât nu îi deranjezi pe ceilalți. Este doar jumătate de motiv pentru că ar trebui sa fie o nomalitate dar nu trăim intr-o lume normală.

Motive să stai acasă:

1. Viespi

Un localnic ne-a explicat că dacă nu plouă în luna mai, viespile cuceresc insula în lunile august și septembrie. Ele sunt carnivore, nu au prădători naturali și au cuiburile în pământ, de aceea intervine factorul ploii în luna mai. Anul ăsta din păcate nu a plouat în mai și erau viespi peste tot pe insulă. Nu te deranjau decât dacă simțeau miros de carne. La taverne și restaurante dădeau foc la puțină cafea într-o scrumieră să producă fum să le îndepărteze. Funcționa și emana un miros semiplăcut. Un alt truc era să arunci o bucată de carne și săreau pe ea ca niște pești piranha și te lăsau în pace câteva clipe.

Dacă ai oroare de viespi sau ești alergic nu iți recomand să te duci, dar la fel cum spunea și acel localnic „If you don’t bother them, they don’t bother you”. Un sfat bun ar fi să nu te dai cu tot felul de parfumuri sau loțiuni. E ca si cum ai pune sos pe mâncare pentru ele.

2. Lipsa vieții de noapte si românii

Dacă ești un împătimit al cluburilor, nu prea ai ce face aici. Din câte am înțeles ar fi câteva localuri care acomodează astfel de cerințe dar ziua făceam atât de multe activități, mișcare și înot încât noaptea cădeam bolovan în pat. Dacă pleci în vacanță să scapi de propriul popor, ghinion, o să dai numai de români. Cred că problema asta este întâlnită peste tot în Europa, așa că dacă nu vrei să vezi chip de seamăn de-al tău atunci ar trebui să alegi destinații foarte exotice, dar mereu este riscul ca și vecinul tău să gândească ca tine.

3. Arici de mare

Nu am avut nicio problemă cu ei dar există și sunt periculoși dacă nu ești atent. Trăiesc pe pietre în apă și dacă calci pe ei există riscul să te rănești serios. Nu mori dar nici plăcut nu e. Cineva trebuie să urineze peste piciorul tau, asta cred că e mai rău ca înțepătura în sine. Sincer, eu zic că e mit, dar când te ustură o să încerci orice să treacă durerea. Din fericire sunt câteva dispensare pe insulă ce lucrează non stop.

O soluție ar fi niște încălțări speciale din cauciuc cu care poți intra în apă cu pietre fără probleme. Plaja din stațiunea unde am stat noi avea numai nisip fin, nicio pietricică în apă deci nu am avut de ce să ne facem griji.

3.5 Giola și Marble Beach sunt overrated

Toate broșurile si ghidurile turistice iți vor spune să vizitezi aceste obiective. Sunt frumoase dar nu cred că merită reclama pe care o primesc. În primul rând sunt foarte mulți turiști în ambele locații și în afară de câteva poze pentru instagram nu ai ce face.

Giola este o piscină naturală în stăncă lângă mare, care în timp s-a umplut cu apă. Problema este că apa de acolo este stătută și poate conține cine stie ce microorganisme periculoase. Este practic o baltă glorificată.

Marble Beach este lăudată ca fiind cea mai frumoasă plajă din Thassos,cu pietricele din marmură șlefuite de apă în loc de nisip, unde apa are o culoare azurie perfectă. Ceea ce nu iți spune broșura, este că această plajă este plină de turiști care dau până la 20 euro pentru un șezlong acolo. E mică, înghesuită și apa devine brusc adâncă la numai 1 metru de la mal.

Concluzii:

Dacă nu ai fost până acum in Thassos, iți sugerez sa il vizitezi, este cam cel mai aproape loc exotic de România și nu se compară cu nimic de pe la noi din țară. Este ieftin și foarte accesibil.

Video despre excursie:

Comentarii ( 4 )

 1. Giola nu este apa statuta, comunica pe dedesupt si cand sunt valuri si deasupra..in ea gasesti arici de mare iar astia nu cresc decat in cele mai pure ape 🙂

  1. Ion

   Asta ne-a spus ghidul despre apa de acolo, oricum ar fi, era plina de turisti si strica din farmecul ei. E frumoasa, nu zic nu, doar ca nu as mai vizita-o si a 2-a oara.

 2. Georgiana

  Buna. Ne dorim sa mergem in Thassos (pentru prima data) si nu stim ce sa alegem. Unde ne sfatuiesti sa ne cazam?

  1. Ion

   Buna Georgiana!

   Cea mai safe plaja (curata si fara arici de mare..) este in sătucul Skala Potamia. Cauta ceva de acolo. Recomand Studio Stefania, dar daca e full, intreaba-i pe https://www.facebook.com/firstclassturism/. Si daca vrei sa ma ajuti, spune-le ca ai ajuns acolo datorita articolului meu. Ms mult. Iti doresc un concediu frumos! 😀

Ce zici?