1 Mai petrecut în Thassos, Grecia. Cât m-a costat și ce am făcut.

De : Ion

De minivacanța de 1 Mai am fost pe insula Thassos din Grecia cu autocarul, destinația de vis a oricărui amator de locuri exotice. Este a 12-a insulă ca mărime din Grecia și e cea mai apropiată de România ca distanță. M-am distrat și relaxat în doar câteva zile.

Cheltuieli:

Toată distracția m-a costat 250 de euro.

 • 100 de euro pentru transport și cazare cu mic dejun la Hotel Rachioni Bay (3 stele)
 • 150 de euro bani de buzunar. Cheltuielile arată cam așa:

Vineri 28 Aprilie:

 • Ronțăieli pentru drum: 4 euro
 • Cartelă roaming: 10 euro

Sâmbătă 29 Aprilie:

 • Feribot dus-întors: 10 euro
 • Seară Grecească: 20 euro
 • Cafea & bere: 4.20 euro
 • Cumpărături de la supermarket: 14.50 euro (apă, dulciuri și mai multă bere)

Duminică 30 Aprilie:

 • Prânz: 15.5 euro
 • Suveniruri: 4 euro
 • Seara grecească: 20 euro

Luni: 01 Mai:

 • Magneți de frigider: 7 euro
 • Înghețată: 2.5 euro
 • Gyros și bere: 4 euro (de 100 de ori mai bun ca la Spartan)
 • Breloc: 2 euro
 • Apă: 1 euro
 • Măsline: 2.5 euro (de la fabrica)
 • Bere, semințe: 8 euro (nu am putut să ma abțin :/ )

Marți: 02 Mai:

 • Cafea și bere: 4.5 euro (cafeaua nu era pentru mine)
 • Înghețată: 2 euro
 • Bere și ronțăieli: 3.3 euro
 • Baie: 40 eurocenți (toate băile de la popasurile din Bulgaria costă bani de pipi și nr.2, nr.3 e mai scump)
 • Benzinărie: euro (pentru că mereu mai merge încă un corn cu ciocolată)

Toate cele menționate mai sus sunt cheltuieli din extrasezon. Ele urca puțin (mai mult) în timpul sezonului 15 Mai – 15 Octombrie.

Drumul:

Este destul de lung însă depinde cu ce te duci și de unde pleci. Pentru că autocarele nu au voie pe anumite străzi ale Bulgariei și nu pot trece decat prin anumite vămi, drumul a avut undeva la 800 de km din București (11-12 ore). Traseul parcurs a fost Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Kavala. De câțiva ani însă, s-a deschis o vamă nouă la granița Bulgariei cu Grecia, Makaza, doar pentru mașini mici, și poți parcurge tot drumul în vreo 500 de km deci dacă pleci din București ar trebui să fii pe insulă în vreo 8 ore lejer.

Noi am plecat din Galați, vineri la ora 16:30. Am ajuns în București la 20:30. Autocarul a plecat din zona Tineretului in jurul orei 21:00. Pentru ca Bulgaria are unele porțiuni de stradă presărate de cratere, am întâmpinat o mică defecțiune la autocar, și în loc să ajungem în portul Keramoti să luăm feribotul spre Thassos dimineața, am ajuns la pranz la ora 01:40. Feribotul merge cam 40 de min până pe insulă.

Știu că orașul Kavala are un aeroport internațional, dar nu m-am interesat ce companie face zboruri aici și cât ar costa. Există și această opțiune pentru cei mai nerăbdători sau cu rău de mașină. Oricum, e mai amuzant cu autocarul, e ca o petrecere pe roți.

Excursia:

Minivacanța a fost gândită de agențiile de turism BYE BYE Travel, First Class Turism, N’JOY Travel. Ei au îmbinat utilul cu plăcutul. Și-au trimis emisarii pe insulă pentru a vizita unitățile de cazare și pentru a pregăti ultimele detalii pentru începerea sezonului, dar au luat și turiști ca mine cu ei să vadă cu ce se mănâncă Grecia.

Imediat cum am ajuns, ne-am cazat la hotelHotel Rachioni Bay, aflat în orășelul Skala Rachoni la 5 metri de plajă. Am avut program de voie până seara când am plecat în capitala insulei, Limenas la o seară grecească, la Taverna Alexandra. Am avut muzica live cu formația „Adam și Aman”.

Duminică dimineața, după micul dejun, cei care doreau s-au dus pe continent în orașul Kavala să viziteze unitățile de cazare acolo însă noi am rămas, ne-am plimbat și ne-am relaxat cu picioarele în apă. Seara am fost iar la cina în stil greceasc cu mix – grill de carne și pește, băutură și muzică live la Taverna Pefka din Golden Beach.

Luni, 1 mai a fost mai aglomerat. Am luat micul dejun și am plecat să descoperim istoria și tradițiile thassiene printr-un tur al insulei. Am vizitat sate tradiționale precum Panagia, plaje celebre precum Golden Beach, am avut ocazia să vedem cum se obține uleiul de masline. Am vizitat Manăstirea Arhanghelului Mihail, care oferă o panoramă incredibilă asupra Marii Egee ( in zilele senine poți vedea de aici Muntele Athos si Halkidiki ). Am fost la plaja Aliki, una dintre cele mai frumoase plaje unde am stat pentru câteva momente relaxate.

Seara am avut program de voie și am mers cu mândra la restaurantul Gorgona, pe plajă, unde am mâncat cele mai bune fructe de mare, la apus într-o atmosferă romantică.

Marți dimineața dupa micul dejun am plecat de la hotel pe la ora 10:00, și am ajuns înapoi în București pe la ora 01:00 dimineața.

Impresii personale

Thassos este un loc foarte frumos plin de plaje, marmură, măslini și smochini. Din informațiile adunate de la ghizi am aflat că 70% din turiști sunt români, deci nu te vei simți ca un străin pe insulă. Multe mașini au nr. de București, localnicii s-au obișnuit și știu și câteva cuvinte în românește și în multe localuri meniul este disponibil și în limba română. Chiar dacă găsești ceva în greacă și nu poți descifra nimic din ce scrie, folosește aplicația de la Google Translate. Oamenii de acolo sunt foarte primitori, au turismul în sânge, știu să facă să te simți bine tratat.

Insula are cam 100 de km în circumferință. Dacă vrei să vizitezi orașelele și plajele și nu ai masină personală, poți închiria una din Limenas sau poți lua autobuzul, însă sunt destul de rare iar programul se schimba de la o săptămână la alta.

Ai grijă când intri in apă la arici de mare. Majoritatea plajelor au pietre în apă și aricilor de mare le place să stea lipiți de acele pietre și înțeapă rău dacă cumva calci pe ei. Și nu, nu aruncă cu țepi. În rest alte pericole nu am putut sesiza, poate doar soarele arzător și pericolul să nu vrei să mai pleci. Nu ai voie să parăsești insula fără să mănânci gyros, carne de berbecuț, fructe de mare, tzatziki, măslinele de thassos, brânză feta și alte bunătățuri tradiționale.

Mie mi-a plăcut fiecare minut petrecut pe insulă, sigur o sa mă întorc undeva în septembrie când o să fie mai caldă apa și mai blând soarele. Dacă vrei să pleci vorbește cu oamenii super de treabă de la BYE BYE Travel, First Class Turism, N’JOY Travel. O sa te îndrume ei și o să îți explice tot ce trebuie să faci.

Eu am făcut și un colaj de momente despre minivacanța de 1 mai din Thassos aici.

Comentarii ( 10 )

 1. E ceva suplimentar de știut despre trecerea cu feribotul? La începutul lunii Septembrie intenționez sa ajung cu mașina acolo.

  1. Ion

   Nu am observat nicio problema. Am facut o poza cu lista de preturi si cu orarul lor, dar orarul se schimba saptamnal: http://imgur.com/a/bgdWb
   http://imgur.com/a/PqQZP

 2. @Ion cum ai compara experiența de acolo cu cea de la BAC Galați? Cum să mă pregătesc? 🙂

  1. Ion

   Nu ar trebui sa iti faci absolut nicio grija. Nu se compara deloc :)) Feriboturile sunt mult mai mari si mult mai moderne. Nu simti apa, te indruma ei pe tot parcursul.

 3. Ca să fiu mai explicit, noi vom cununa pe cineva acolo pe 9 septembrie. Vom veni cu cu copil acolo după cum probabil îți imaginezi (că mă știi). Intenționez să vin cu mașina și să fac un popas în Bulgaria pe undeva, ca după aceea să-mi continui drumul. Mă interesează în mod special cum să ajung la feribot astfel încât să nu stau prea mult să aștept (din cât în cât timp trece).

  1. Ion

   Sunt destul de frecvente, cam din 40 in 40 de min. Este o zona deasupra cu bar, multe canapele, scaune si bai. Nici nu iti dai seama ca esti pe apa. Cand am trecut, erau multi copii si erau mai mult fascinati de pescarusi care iti mancau din mana.

 4. Elena

  Cum este cu incalzirea in camere, dat fiind ca nu e chiar cald, iar daca ai ghinion, am inteles ca poti prinde si 10-15 grade maxim ziua, sub 10 noaptea? Au incalzire in camere?

  1. Ion

   Da, au incalzire in camere, nu am avut nicio problema in sensul asta.

 5. vio

  Frumos. Felicitari! (Probabil apa inca rece.. spre sfarsitul lunii mai crezi ca se poate face baie?)

  1. Ion

   aaa clar da. Localnicii fac baie si la inceputul lunii ptr ca sunt obisnuiti.

Ce zici?